İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Dünden bugüne kültür yolculuğu

Dünden bugüne kültür yolculuğu

Gördüğü savaşlarla kana doymuş, etmek zorunda kaldığı göçler nedeniyle de göz yaşına boğulmuş Balkan kadının kıyafet kültürünü yansıtan “Rumeli-i Şahane” izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı

Okunma Süresi: 2 dk

Balkan modasının temsilcisi Müesser Kurt’un ortak kaderi yaşayan 12 Balkan ülkesinden derlediği tasarım kostümleri, Devlet Sanatçısı Özlem Abacı’nın sanatsal kurgusu eşliğinde müzikal tadında izleyicilerle buluştu. Rumeli İş İnsanları Derneği ve Rumeli Eğitim Vakfı iş birliği ile Kültür Üniversitesi’nin ‘Akıngüç Oditoryumu’nda, günümüzde de devam eden Balkan Kültürü’nün izlerinin sergilenmesi olarak değerlendirilen Rumeli-i Şahane’de kostümler, dönem müzikleri eşliğinde yedi tema üzerinden sergilendi. Sahnede göç, ayrılık, aşk, aile, savaş, barış gibi temalar ve bu temaların simgesi dönem kostümleri yer aldı.

40 farklı kıyafet

Koreogafisini Asil Çağıl’ın yaptığı, yöresel Balkan kıyafetlerinin günümüz modasıyla yorumlandığı, her biri 100–150 yıllık kumaş ve modellerden oluşan 40 farklı kıyafet, Balkan kadınlarının zarafeti, estetik algısı ve birleştirici gücü ile taçlı güzeller Zeliha Çal, Simge Ünal, Yağmur Ayaz, Açelya Kartal, Seviye İkbal Tulgar, Melike Yalnız, Melissa Aslan, Jenya Krivenko, Türkan Geyik, Duygu Çakmak, Derya Ekşioğlu ve Nazlıcan Erden tarafından sergilendi. Rumeli İş İnsanları ve Rumeli Eğitim Vakfı yöneticisi olan Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç ve Ayla Erdim’in ev sahipliği yaptığı “Rumeli-i Şahane” sergisine, Sırbistan Edirne Fahri Konsolosu Salkano Salih Akgül, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Kamuran Atakan, Memleket Partisi İl Başkanı Ertuğrul Gülsever ve yönetim kurulu, İYİ Parti İl Yöneticisi Oğul Aktuna ve yönetim kurulu, Rumeli Tv Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yılmaz, çok sayıda akademisyen, siyasi parti il ve ilçe temsilcileri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, Rumeli camiasının dernek, vakıf ve federasyon kuruluşlarının yönetim kurulu başkan ve yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Özer’e teşekkür

Öncelikle serginin hazırlık aşamasında canla başla çalışan dernek ve vakıf çalışanlarına, genç üyelerine ve İstanbul dışında olduğu için programa katılamayan Ferzan Özer’e teşekkür edilirken, Balkan tarihini Türk tarihinden ayrılmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Göç etmek zorunda kaldıklarında gidebilecekleri ve huzur içerisinde hür olarak yaşayabilecekleri bağımsız bir vatan bırakan Cumhuriyetin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü saygı ve sevgiyle anan Rumeli Camiası, Selanik göçmeni Gazi Mustafa Kemal’in hemşehrisi olmaktan da ayrıca gurur duyduklarını belirtti.

SELVİ SARITAÇ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *