Savunma

Kredi Kartı Kullananlar DİKKAT! Kimler Para Ödeyecek?

Savunma Sanayii Destekleme Fonu, kaynak artırımı sebebi ile meclise yeni bir kanun teklifi sundu. Teklifte yer alan maddeler dikkat çekti.

Abone Ol

SSDF,  savunma sanayii için katkı payını artırmayı hedefleyen yeni teklifi meclise sundu. Kararın meclisten geçmesi durumunda uygulanacak bazı maddeler gündem oldu. Savunma sanayii, ülkelerin faizlerini biriktirmek için sahip oldukları bir sektördür ve Türkiye'deki bu alandaki yatırımlarını artırmak amacıyla yeni adımlar atmaktadır. Bununla birlikte, Savunma Sanayii Katkı Payı , savunma sanayi projelerinin yeteneklerini genişletmek ve yerli üretimi desteklemek amacıyla öne çıkan bir uygulamadır. Peki, savunma sanayi katkı payı nedir, kimlerden alınacak ve nasıl uygulanacak? İşte detaylar.

Savunma Sanayi Katkı Payı Nedir?

Savunma Sanayi Katkı Payı, Türkiye'nin savunma projelerini finanse etmek ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) kaynaklarını artırmak amacıyla alınan bir ödeme türü olarak ön plana çıkıyor. Bu katkı payı, özellikle belirli hizmetler ve işlemler üzerinden tahsil edilecek ve savunma sanayi sektörüne kaynak kaydedilecek. Yasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda; 2025 yılından itibaren yüyrlüğe girecek olan bu düzenleme, savunma sanayi projelerinin sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için önemli bir finans aracı olarak planlanmaktadır.

Kimlerden Savunma Sanayi Katkı Payı Alınacak?

Savunma sanayi katılım payı, geniş bir kitleye hitap diyor. İşte bu ödeme kapsamında yer alan bazı hizmetler:

  • Kredi Kartı Sahipleri: Katkı payı, 100 bin TL üzeri limiti olan kredi kartlarına uygulanır. Bu kart sahipleri, her yıl Ocak ayında 750 TL'lik katkı payı ödemesiyle yükümlü olacak. Katkı payı, kartın ürettiği kurumlar tarafından tahsilat, kart sahibinin hesabına yansıtılacak ve ilgili dönem hesap ekstresinde gösterilecek.
  • Noter İşlemleri: Noterlerde yapılan bazı işlemlerden de savunma sanayi katkı payı alınacak. Satış, devir ve tescil işlemleri gibi senet işlemleri sırasında bu ödeme tahsil edilecek ve noterlik ücretine eklenerek ödeme yapılacak. Bu katkı payı ödenmeden noter işlemi yapılamayacak ve işlemi gerçekleştiren noterler de ödemenin tahsilatından sorumlu olacaktır.
  • Diğer Hizmet ve İşlemler: Yıl içerisinde alınan veya limiti artırılan kredi kartlarına ve belirli işlemler üzerinden katkı payının uygulanması. Bu sayede geniş bir kullanıcı kitlesi savunma sanayi çözümüne dolaylı olarak destek sağlayacaktır.

Katkı Payı Ne Zaman Yürümeye Girecek?

Savunma Sanayii Katkı Payı'na ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde kraliyete girecek. Bu değişiklikten itibaren, kredi kartları ve noter işlemleri gibi çeşitli hizmetler için katkı payı ödemesi yapacak. Ödemeler, Vergi Usul Kanunu ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunne uygun şekilde gerçekleştirilecek.