İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Sendikaların yüzde 2 polemiği!

Sendikaların yüzde 2 polemiği!

Anayasa Mahkemesi'nin memurların toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanması için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartını iptal etmesi tartışmaya sebep oldu.

Okunma Süresi: 5 dk

Memur-Sen ve Türk Kamu Sen, AYM'yi eleştirerek söz konusu şartın kaldırılmasını kınamıştı. Konu hakkında açıklama yapan Kamu Sendikaları Platformu ise “Geçmişte baraj uygulamalarını kaldırmak üzere canla başla mücadele edenlerin, bugün nasıl da bu barajı savunduğuna, bunun sendikal örgütlenmeyi arttıracağına yönelik “göstermelik” fikirlerine şahit oluyoruz” dedi

Anayasa Mahkemesi, memurların toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanması için, “yüzde 2 barajını aşan sendikalara ye olma” şartını iptal etmişti. Akabinde Memur-Sen ve Türk Kamu Sen iptal kararını eleştirerek, AYM'yi hedef alan açıklamar yapmıştı. Öyle ki Memur Sen Başkanı “CHP eli ve Anayasa Mahkemesi kararıyla memurun parasına el konuldu" başlığıyla yapılan yazılı açıklamada "CHP’nin iptal istemiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi sendika üyesi memurlara ödenen ‘toplu sözleşme ikramiyesini’ iptal etti. Bu iptal kararıyla sendika üyesi memur, aylık 345 TL ilave gelirden mahrum bırakılmıştır. Yasal düzenlemeyle ihdas edilen, toplu sözleşme masasında karara bağladığımız toplu sözleşme ikramiyesi, memurun cebinden alınmıştır” ifadesini kullanılmıştı. Yaşanan gelişmeler üzerine Memur Sen ve Türk Kamu Sen' tepki içerisinde çok sayıda sendikayı barındıran Kamu Sendikaları Platformu'ndan geldi.

Sendikalaşmaya ket vuruyordu

AYM'nin yüzde 2 barajını kaldırmasını destekleyen Kamu Sendikaları Platformu, “Türkiye’de kamu sendikacılığının son yıllarında, çıkarlarını ve koltuklarını memurun emeğine tercih eden, memura yoksulluğu layık gören sarı zihniyet, bağımsız kamu sendikalarının örgütlenme özgürlüğünü engelleyen, hukuksuzluğu Danıştay’dan; kanunsuzluğu Anayasa Mahkemesi’nden tescilli hamleleri bir sıra halinde karşımıza çıkarmaktadır. Nitekim, 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde işine geleni imzalayan, memurun sesi olması gerekirken o sese ket vuran, kamu çalışanlarının özgür iradeleriyle sendika seçmelerinin önüne geçen, tek tip sendikacılık oluşturmaya çalışan yapıların uğraşıyla geçirilen %2’lik sendikalaşma barajı, bunun en açık örneğidir” açıklamasını yaptı.

Her zaman mücadele ettik

Yüzde 2 ve benzeri kararlara karşı her zaman mücadele ettiklerini anlatan Kamu Sendikları Platformu, “Bağımsız kamu sendikaları olarak, yasa çıkmadan önce grup görüşmelerinde, meclisteki oylama sürecinde ve yasa çıkarıldıktan sonra, örgütlenme hakkına engel niteliği taşıyan bu uygulamanın sendikal tekelleşmeyi meşru kılmak amacıyla getirildiğini, koltukları sağlamlaştırmak için yürürlüğe konulduğunu beyan etmiştik. Emek değeri üzerinden muhalefeti benimsemiş, bu kapsamda sendikacılık faaliyeti yürüten bağımsız sendikalar olarak, toplu sözleşme maddesinde yer verilen %1’lik baraj uygulamasında yaptığımız başvurular sonrasında Danıştay’ın iptal kararının ardından, torba yasa eliyle getirilen bu %2’lik barajı da gündeme taşımıştık. Bu uygulamanın hukuksuz olduğunu, hakkaniyete uygun olmadığını savunmuş, Türk sendikacılığına kara leke çalanlarla hep birlikte mücadele etmiştik” ifadelerini kullandı.

Memur-Sen'e gönderme

Memur Sen'e gönderme de yapan platform üyeleri açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi; “Bugün, yıllar önce kendileri henüz güçsüzken, sendikal örgütlenme özgürlüğüne engel olduğunu düşündükleri için baraj uygulamalarını kaldırmak üzere canla başla mücadele edenlerin, bugün nasıl da bu barajı savunduğuna, bunun sendikal örgütlenmeyi arttıracağına yönelik “göstermelik” fikirlerine şahit oluyoruz. Halbuki, her bir memur, bu uygulamanın kamunun her alanında baskı unsuru olarak kullanılmak amacıyla getirildiğini, üye kaybetmemek için yapıldığını gayet iyi bilmektedir. Biz de çok iyi biliyoruz ki, yetkili oldukları süreç boyunca memuru geçim sıkıntısına, kira kaygısına, gelecek endişesine ve başka ülkelere göçe sürükleyen bencil zihniyet, aziz ve şerefli milletimizi temsil eden TBMM’nin güvenini kendi çıkarları uğruna istismar etmekten
kaçınmamıştır.”

Hiçbir sendika yasalardan büyük değil

Kamu Sendikaları Platformu'ndan yapılan açıklamada Memur Sen ve benzeri kurumlarının çabalarının anlamsız olduğu ifade edilerek, “Geçen bir yılı aşkın sürenin ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 18 Ocak 2024 tarih ve E:2023/12, K: 2024/12 sayılı %2 barajının anayasaya aykırı olduğuna ilişkin gerekçeli kararı, 5 Mart 2024 tarih ve 32480 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. AYM, %2 oranı üzerinde sendikalaşabilme şartını sağlayan sendikaların üyelerine ödenecek olan Toplu Sözleşme İkramiyesi uygulamasını, Anayasanın 10. maddesi olan Eşitlik Hakkı ile 51. maddesi olan Sendika Kurma Hakkına aykırı görerek iptal etmiştir. Sendikal tekelleşme umudunu devlet kasasından gelecek %2 oran şartlı ikramiyeye bağlayan Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, karar sonrası öfke nöbetleri geçirmektedir. Kendisinden olmayanların alın terinden çalmayı adet edinen zihniyet, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu kabul etmekten imtina etmektedir. Öyle ki, üye kaybetmemek için “zammı şu kadar yapmak yerine, bunu ikramiye olarak verin” düşüncesi, amacın memurun cebi olmadığını ayan beyan ortaya koymuştur. Sarı yapılar kabahati AYM’de, baraj hukuksuzluklarını yargıya taşıyan siyasi partilerde ve sendikalarda aramakta, hatta yüksek yargıyı hedef göstermektedir. Bu yapılar, büyük bir algı operasyonu ile suçu masada memuru yoksullaştıran kendilerine değil, adaletsizliği ortadan kaldırmak için mücadele eden kurumlara atmaya çalışmakta, kamu emekçilerini manipüle etmeye çalışmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek ve bağımsız sendikaları olarak ilan ediyoruz ki, hiç kimse, hiçbir makam, hiçbir güç; ülkemizin yasalarından ve yüksek mahkemelerinden daha büyük değildir” denildi.

whatsapp-gorsel-2024-03-08-saat-16-28-56-2eaf1af2.jpg

AYM'nin yüzde 2 barajını kaldırması sendikaları karşı karşıya getirdi. İktidara yakın Memur-Sen, AYM kararını 'CHP eliyle yargı darbesi' diye nitelerken, Kamu Sendikaları Platformu ise kararın hukuki olduğunu ve sendikaların haklarını savunan bir karar olduğunu yineledi.

Meydanı size bırakmayız

Açıklamanın son kısmında Memur Sen ve benzerlerine sert tepki gösteren Kamu Sendikalar Platfotmu üyeleri şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir! AYM, milyonlarca memuru mağdur eden bir hukuksuzluğu ait olduğu çukura geri göndermiştir. Kamu Sendikaları Platformu olarak süreç boyunca tüm bileşenlerimizin verdiği mücadeleyi ve sonucu kutluyor; haksız, hukuksuz ve çıkarcı planlarıyla Türk yargısını yaralamaya ve karalamaya çalışanları, yüce milletimizin ve her geçen gün yoksullaşan kamu çalışanlarının vicdanına bırakıyoruz. Memuru yoksulluğa itenler aslında kendileriyken, baskı aracı olarak kullandıkları ikramiyeden bağımsız sendikaların mahrum bıraktığını dile getirerek kirli bir oyun oynayanlara meydanı bırakmayacağımızı beyan ediyoruz!”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *