Bakırköy Osmaniye Mahallesi'nde 8 yıl önce açılan İskender Iğdır Parkı'nın içerisinde hizmet veren etüt merkezinin ilk olarak Kitap Kafe'ye dönüştürülmesi, daha sonra ise farklı bir özel işletmeye kiralanması mahalle sakinlerini çileden çıkardı. Mahalleli, parkın tamamen ticari işletmelere devredildiğini belirterek, Başkan Bülent Kerimoğlu'na tepki gösterdi
AKUT’un kurucuları arasında yer alarak 1999 Marmara Depremi’nde çok sayıda insanımızın hayatını kurtaran 2000 yılında ise Ağrı Dağı'nda hayatını kaybeden dağcı İskender Iğdır’ın anısına Bakırköy Osmaniye Mahallesi’nde yapılan parkın açılışı 2015 yılında gerçekleşti. Açılışa İskender Iğdır’ın annesi Güler Iğdır, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, AKUT Kurucu Başkanı Nasuh Mahruki ve çok sayıda davetli katıldı. 5 bin 333 metrekare alan üzerine kurulu İskender Iğdır Parkı’nda öğrencilerin ders çalışabileceği bir etüd merkezi de hizmete girdi. Açılıştan kısa bir zaman sonra etüt merkezi kapatılarak ‘Kitap Kafe’ ismiyle özle bir işletmeye çevrildi. Daha sonra Belediye Başkanı Kerimoğlu, parkın içerisindeki kafenin BUYUAŞ üzerinden 10 yıllığına kiraya verilmesi için mayıs 2022’de Meclis'ten yetki aldı.
Verilen sözler tutulmadı
11 Aralık 2015’de yapılan açılışta konuşan Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, “Bu alanda rahmetli İskender Iğdır’ın adını yaşatmak amacıyla bir park açıyoruz. Parkımız yaklaşık altı dönümlük bir alan. İçinde oyun parkları, etüt merkezi, kütüphanesi ve bir kafeteryası var. İnşallah onun manevi mimarına yakın bir çalışma olacak. İskender Iğdır, Bakırköylü ve arama kurtarma derneğinde çok aktif bir insandı ve Marmara Depreminde yüzlerce insanımızın hayatını kurtarmıştı. Maalesef ki elim bir olay sonucu onu kaybettik ama biz onun manevi mirasını yaşatmak, Bakırköy’e ve İstanbul’a yakışır bir hale getirmek için bu parkı yaptık” demişti. Kerimoğlu, Bakırköy’de vatandaşların kitap okuyabileceği, bazen de kitap bağışlayabileceği on tane sokak kütüphanesi yaptıklarını ifade etmiş, Uluslararası Lions Dernekleri 118-E Yönetimi de destek amacıyla park içerisine sokak kütüphaneleri projesi kapsamında bir kütüphane hediye etmişti.
Sosyal tesis istediler
Açılışından kısa bir süre sonra, bilgisayarların olduğu etüt merkezi kapatıldı. Etüt merkezindeki bilgisayarların akıbeti defalarca soruldu fakat herhangi bir açıklama yapılmadı. Etüt merkezi ise kafeteryanın deposu olarak kullanılmaya başlandı. Lionsların kurduğu kütüphane ise bakımsızlıktan kullanılamaz hale geldi. Geçtiğimiz yıl kafenin işletmecisi koronadan hayatını kaybedince Kitap Kafe’nin sözleşmesi de feshedildi. Kafe, parkla birlikte kaderine terk edildi. Aradan geçen 1 yılın ardından atıl haldeki kafenin belediyeye ait sosyal tesis olmasını isteyen mahalle halkı, bu alanın özelleştirilmesine karşı çıktı.
Park özelliği kalmadı
Sosyal tesis talebi kabul görmeyen mahalleli, ilgili yerde Cafe Pino ismiyle yeni bir işletme açılmasına tepki gösterdi. İşletme sahibinin alana bir de suni havuz yapacağını belirten mahalleliler, İskender Iğdır Parkı'nın çocuk parkı olma özelliğini tamamen yitireceğini savundu. Parkın adının İskender Iğdır olduğunu, adının yazılı olduğu tüm tabelaların kaldırıldığını ve son olarak giriş kapısındaki tabelanın da iş makinası tarafında kırıldığını ifade eden çevre sakinleri, “Yeni bir tabela takılacağı söylenmesine karşılık hala takılmadı” diyerek tepkisini dile getirdi.