Sektör

İşine gerçekten kalpten isteyerek gidenlerin oranı yüzde 13

Çalışan bağlılığı konusunun tartışıldığı Pluxee Türkiye’nin sponsorluğunda gerçekleşen PERYÖN CHRO buluşmasında PERYÖN Danışma Kurulu üyesi Dr. Çağlayan Aktaş, "Çalışan bağlılığı performansın 1 numaralı formülü. Araştırmalara göre işine gerçekten kalpten isteyerek gidenlerin oranı sadece %13” dedi.

Abone Ol

Pluxee Türkiye’nin sponsorluğunda organize edilen PERYÖN CHRO buluşması 20’den fazla sektörden 35 İK Yöneticisinin katılımıyla gerçekleşti. Buluşmada Çalışan Bağlılığının Zihin Kodlarını ele alan PERYÖN Danışma Kurulu Üyesi Dr. Çağlayan Aktaş, araştırmalara göre, işine gerçekten kalpten isteyerek gidenlerin oranının sadece yüzde 13 olduğunu belirterek, “Çalışan bağlılığı, performansın 1 numaralı formülü. Bu yüzden bağlılığın algoritmasını anlamak gerekiyor. Bunun için en etkili yol ise çalışanın zihin kodlarını çözmek” dedi.

Konuşmasında iyi bir lideri iyi bir bahçıvana benzeten Dr. Çağlayan Aktaş, “Her bitkinin ihtiyacına göre su verir gibi insanlara da aynı şekilde yaklaşılması gerekiyor. Her insan biriciktir, dolayısıyla kişilerin biriciklerini anlamadan bağlılık yaratmamız mümkün değil” dedi.

“BELİRSİZLİKLER ÇALIŞANLARIN ENERJİSİNİ TÜKETİYOR”

İnsanların hayatında başa çıkmaya çalıştığı en büyük zorluğun “belirsizlik” olduğuna değinen Dr. Çağlayan Aktaş, “Beyin belirsizliği sevmiyor. Bağlı çalışanlarınız olsa bile belirsiz bırakılan her şey onların enerjisini tüketir. Dolayısıyla net olmak, ekibi yönetirken çok önemli. Öte yandan insanoğlunu hayata bağlayan iki temel soru var. ‘Bana ne olacak” ve ‘niçin varım’ sorularının cevabını bulamayanlar ne hayata ne de işe bağlanabiliyor. Dolayısıyla insan hayatında hep bir anlam arıyor. Kurumlar olarak bizim de çalışanlarımıza şirketteki geleceğine, kariyerine dair bilgileri net bir şekilde veriyor olmamız önemli. Ancak bu sayede çalışan bağlılığını yakalayabiliriz. ‘Şirket için bunu yaparsan süper olur.  Şirket olarak senden bunu bekliyoruz.’ gibi cümleler kuruyoruz ancak hiçbir beyin şirketi düşünmez. Önceliği her zaman kendidir. Gençleri de işte tam da bu yüzden kaybediyoruz. Zira hayallerini, anlamını kaybeden şirketten de kopar.” dedi.

“ÇALIŞAN BAĞLILIĞI İŞİMİZİN KALBİNDE”

Pluxee Türkiye CHRO’su Feride Düzduran Gündüz ise CHRO buluşmasında yaptığı konuşmasında Pluxee’de insanı ve dolayısıyla çalışan bağlılığını, işin kalbine koyduklarını belirterek, “İnsan sürdürülebilirliği ve çalışan bağlılığı yeni dönemde her zamankinden daha da önemli. İnsan kaynakları uygulamalarının, süreçlerin çok ciddi değiştiği bir dönemdeyiz. Bu anlamda artık bu döneme ‘İnsan Odaklı Yenilenme Zamanı’ diyebiliriz. Yaşamın, işimizin sürdürülebilirliği için insan sürdürülebilirliği bizim de işimizin tam kalbinde duruyor. Hatta öyle ki, Pluxee’nin dönüşüm hikayesinde de ismimizin sonundaki ‘ee’ employee engagement yani çalışan bağlılığını temsil ediyor. Yeni dönemde de dijital platformumuz aracılığıyla çalışan bağlılığı ve deneyimiyle ilgili insan kaynakları profesyonellerinin hayatını kolaylaştıran çözümler üretmeye devam edeceğiz. Bu çözümleri üretebilmek içinse siz değerli İK profesyonellerinin görüşleri bizim için çok önemli. Bu tarz buluşmalarda fikir alışverişleri yaparak çalışan dünyasının nabzını daha yakından tutmayı ve sizleri, yaşanacak yeni gelişmeler ve trendlerle ilgili bilgilendirmeyi hedefliyoruz” dedi.