Teknoloji

İçerik Üreticileri ve Reklamverenler YouTube Festival İstanbul’da Buluştu

YouTube Festival, Türkiye’nin popüler içerik üreticileri ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Yılın en büyük buluşmasında; YouTube’un ekosistemi, yapay zeka destekli inovasyonlar ve reklamverenlere sunulan fırsatlar konuşuldu.

Abone Ol

İstanbul’da düzenlenen YouTube Festival, YouTube’un dünya çapında milyonlarda içerik üreticisine ses olma gücünü, milyarlarca izleyiciye en sevdikleri içerikleri sunma yeteneğini ve eğlence dünyasında izleyiciyle kurulan benzersiz bağları vurgulayan Sadece YouTube’da (There is only one YouTube) mottosuyla gerçekleştirildi. Etkinlik; aralarında Paris 2024 Olimpiyatları’nda Türkiye’yi başarıyla temsil eden sporcular Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer, Muhammed Abdullah Yıldırmış ve Ersu Şaşma’nın  yanı sıra içerik üreticileri, reklamverenler ve sektör liderlerini bir araya getirerek unutulmaz bir geceye sahne oldu. YouTube Ortadoğu Türkiye ve Afrika Direktörü Tarek Amin’in konuşmacı olduğu etkinliğe Türkiye’den önde gelen sektör profesyonelleri ve içerik üreticileri katıldı. Festivalde, YouTube’un içerik üreticilerine sunduğu fırsatlar, yapay zeka alanında inovasyonlar ve izleyici kitlesiyle kurduğu güçlü bağlar vurgulandı.

Milyonlarca içerik üretici, milyarlarca izleyici ve en sevilen içerikler sadece YouTube’da

Emir Taha’nın etkileyici müzik performansıyla başlayan festivalde sunuculuğu Giray Altınok üstlendi. YouTube vizyonu başlıklı konuşmada, YouTube Ortadoğu Türkiye ve Afrika Direktörü Tarek Amin, platformun geleceğine dair önemli gelişmeleri paylaştı. Ardından, YouTube’ta milyonlara ulaşan içerik üreticisi Ruhi Çenet, global kitlelere hitap etme yolculuğunu anlattı. “Deli Mi Ne?” isimli hesabıyla içerik üreticiliği yapan Fester Abdü, kendi topluluğunu nasıl oluşturduğunu paylaştı. Marka direktörlerinin de YouTube üzerinde yakaladıkları başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştığı etkinlikte Gen-Z yayıncılar da Shorts dünyasına dair içgörülerini aktardılar. Spor kategorisinde ise Kafa Sports’tan Candaş Tolga Işık ve Sergen Yalçın, Türkiye ve dünya genelindeki önemli spor anları ile spor içeriklerinin YouTube’daki yerini konuştukları keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

"YouTube, Türkiye’de İzleyicilerle güçlü bağlar kuruyor"

 

YouTube Ortadoğu Türkiye ve Afrika Direktörü Tarek Amin konuşmasında şunları söyledi:  YouTube, Türkiye'de her geçen yıl büyümeye devam ediyor. Bugün Türkiye'de 18 yaş üstü 50 milyondan fazla kişiye ulaşan YouTube, izlenme süresinde yıllık %10'luk bir artış kaydediyor. YouTube'un sadece mobil ve bilgisayar ekranlarında değil, aynı zamanda televizyonlarda da hızla büyüdüğünü görüyoruz. Dünya genelinde kullanıcılar her gün televizyonlarında 1 milyar saatten fazla YouTube videosu izliyor. İçerik üreticilerinin televizyon ekranındaki etkisi de hızla büyüyor; son üç yılda, büyük ekran izlenme süresiyle öne çıkan içerik üreticilerinin sayısı %400 arttı. YouTube, izleyicilerin sadece izleyici değil, aynı zamanda içerik üreticileriyle derin ve anlamlı bağlar kuran sadık hayranlar haline geldiği bir platform. Ayrıca, YouTube’un sunduğu yeni yapay zeka araçları, içerik üreticilerinin yaratıcılığını artırırken reklamverenlerin kampanyalarını daha etkili ve ölçülebilir kılıyor. Yapay zeka destekli kampanyalar, markaların daha güçlü etkileşim sağlamasına olanak tanıyor. YouTube, içerik üreticileri, izleyicileri ve reklamverenleri bir araya getirerek benzersiz bir ekosistem sunuyor. Genç nesillerin, özellikle Gen Z'nin, YouTube'u birincil video platformu olarak seçmesi, platformun gücünü daha da pekiştiriyor.”

 

YouTube yenilikleri ve önemli istatistikler

  • Türkiye'de izleyicilerin %89'u, YouTube'da izlemekten ve paylaşmaktan heyecan duydukları içerikleri bulduklarını belirtiyor.
  • Türkiye’de YouTube izleme süresi son bir yılda %10’dan fazla büyüme gösterdi.
  • Türkiye'deki Z Kuşağı (18-26 yaş) izleyiciler, bir yıl boyunca yalnızca tek bir platform izleyebilecek olsalardı, bir numaralı tercihlerinin YouTube olacağını belirtiyor.
  • Türkiye'de internet bağlantılı TV'lerde YouTube izleyenlerin %86'sı, YouTube'u geleneksel TV'ye tercih ediyor.
  • Son üç yılda, içerik üreticilerinin büyük ekranlarda aldığı izlenme süreleri %400 oranında arttı. 
  • Tokyo Olimpiyatları’nda dünyada 200 milyon saat izlenme gerçekleşmişken, Paris 2024’te bu rakam 850 milyon izleyiciye yükseldi. 
  • YouTube, son üç yılda dünyada içerik üreticilerine 70 milyar dolardan fazla ödeme yaptı. 
  • Türkiye'de test edilen "Hype" özelliği, 500 binin altında abonesi olan içerik üreticilerinin daha kolay keşfedilmesini sağlıyor. İlk dört haftada 50.000'den fazla kanala 5 milyondan fazla “hype” verildi.