Kültür Sanat Kaynak: Musa ALİOĞLU 28.07.2024 09:39

Zorlu PSM 11. Sezonunu 1.066 Etkinlikte 650 Binden Fazla Sanatseverin Dünyasını Değiştirerek Tamamladı!

'DünyanDeğişsin' mottosuyla şehrin kültür sanat hayatına yön veren, sanatseverler için ilham verici ve yaratıcı deneyimler yaşatan Zorlu PSM, dansın, müziğin ve tiyatronun en iyilerini sunduğu 11. Sezonunda 1.066 etkinlikte 650 binden fazla sanatseveri ağırladı.
Zorlu PSM 11. Sezonunu 1.066 Etkinlikte 650 Binden Fazla Sanatseverin Dünyasını Değiştirerek Tamamladı!

11. sezonuna #DünyanDeğişsin mottosuyla başlayan Zorlu PSM, sezon boyunca yerli ve yabancı müzik sahnesinin dev isimlerini, dünyaca ünlü müzikaller ve şovları, uluslararası müzik festivallerini ve ses getiren yerli, yabancı tiyatro yapımlarını sahnelerine taşırken sektöre yön veren ve kültür sanatı her kesime ulaştırma hedefini taşıyan sosyal fayda projelerini de hayata geçirdi.

 

Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova, “Zorlu PSM olarak her sezonumuzda Türkiye’de sanatın çeşitliliğine ilgi duyan tüm sanatseverlerin dünyasını değiştirecek, ilham verici, kapsayıcı ve eğlenceli bir sezon programı hazırlamaya gayret ediyoruz. Zorlu PSM olarak kültür-sanat yolculuğundaki 11. yılımızda çok sayıda başarılı işe imza attık. Sezon boyunca toplamda 1.066 etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklerde 650 binden fazla sanatseveri ağırladık” dedi. 

Zorlu PSM’nin Türkiye’deki kültür sanat faaliyetlerinin ortalama yüzde 10-15’lik bir kısmını gerçekleştirdiğini, sektöre yön veren bir kurum olarak bu yıl da dünya çapındaki müzisyenler, oyuncular, efsaneleşmiş müzikaller ve yapımlar, genç müzisyenler ve alternatif seslerin Zorlu PSM sahnelerinden geçtiğini ifade eden Filiz Ova, “11 yıldır bizlerle birlikte ilerleyen tüm paydaşlarımıza ve sahnelerimizde bizlere eşlik eden sanatseverlere teşekkür ederiz. 12.sezonumuzda da ülkemizi kültür sanat alanında daha ileriye taşıyacak yepyeni prodüksiyonlara imza atmaya ve dünyaca ünlü isimleri ağırlamaya, kültür sanat aktivitelerini her kesime ulaştırmaya ve bu alandaki eğitimli iş gücüne katkıda bulunan sosyal fayda projelerimize devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

 

Dünya starlarının ve yerli müziğin en iddialı isimlerinin adresi oldu!

Zorlu PSM, 11.sezonu boyunca sevilen konserlere, festivallere ve uluslararası yapımlara ev sahipliği yaparak müzikseverlere unutulmaz deneyimler yaşattı. 

Sezon boyunca Inji, Buika, Asaf Avidan, Charlotte Cardin, Altın Gün, Resa Saffa Park, Dhafer Youssef, Idles, Engin, Cosmic Crooner, She Wants Revenge, Pomme, Yazz Ahmed, La Comitiva, Nouvelle Vague, Palaye Royale, Archive ve Dany Brilliant gibi çok sayıda kült ve alternatif seslerin konserleri Zorlu PSM’de yer aldı. 

Bunun yanısıra, Piaf! The Show, Slava’s Snow Show, Spider-Man: Into The Spider-Verse Live in Concert, Mummenschanz, Star Wars: A New Hope In Concert, Café Müller – Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, Çifte Cinayet – Hofesh Shechter Topluluğu, Kız Kardeşler – La Colline Ulusal Tiyatrosu gibi çok sayıda uluslararası yapımı da sahnelerine taşıyan Zorlu PSM, Açılış Konseri: Mor ve Ötesi Senfonik, Best of Genres: Ceza, Mercan Dede, Hayko Cepkin, Ajda Pekkan, Sıla, Athena, Ezginin Günlüğü, Gevende, Mert Demir, Mabel Matiz, Pentagram, Melike Şahin, Fazıl Say & Nicolas Altstaedt, Dolu Kadehi Ters Tut, Gökhan Türkmen, Emre Altuğ ve Ece Dağıstanlı gibi yerli müziğin usta isimlerini de müzikseverlerle buluşturdu.

Her sezon gerçekleştirdiği festivallerle binlerce katılımcıyı ağılaryan Zorlu PSM, bu sezon 3 güne yayılan Sónar İstanbul 2024 ve MIX Festival 2023 ile binlerce müziksevere unutulmaz anlar yaşatırken sevilen müzik serisi PSM Loves2Dance konser serilerinden ilhamla PSMLoves2Dance Festival 2024’ü de İstanbul festival hayatına kazandırdı.

Zorlu PSM’nin dünyaca ünlü isimlerle yaz aylarına damga vuran PSM Loves Summer by %100 Müzik serisi L’Impératrice, Kerala Dust, BADBADNOTGOOD, Blonde Redhead, Black Pumas konserlerini üçüncü edisyonunda tamamlarken Blondshell ve Fontaines D.C. konserleri de Ağustos ayında Zorlu PSM sahnelerinde olacak. PSM Loves Summer by %100 Müzik serisinde toplam düzenlenen 7 konserle, yabancı müzik sahnesinin enleri binlerce müzikseverle birlikte ağırlandı.

 

Dünyaca Ünlü Uluslararası yapımlar yine Zorlu PSM’deydi!

Her sezonunda dünyaca ünlü yapımlara yer veren Zorlu PSM, ‘Edith Piaf’ın kariyerine en güzel övgü’ olarak nitelendirilen, 2015’ten bu yana dünyadaki en büyük Fransız prodüksiyonlarının başında gelen, başrolünde dünyaca ünlü yıldız Nathalie Lermitte’in yer aldığı ‘Piaf! The Show’ Türkiye’de ilk kez Zorlu PSM’de sahnelendi. Her saniyesinde sihirlerle ve karlarla dolu bir dünyanın kapılarını aralayan Slava’s Snow Show ise 28 Şubat – 3 Mart tarihlerinde Zorlu PSM’de her yaştan izleyicisi ile buluştu. 

Brooklyn, New York’taki tarihi Kings Theatre’da biletleri tükenen ve görkemli dünya prömiyerinin ardından 3-4 Şubat’ta ilk kez Türkiye’ye gelen “Spider-Man: Into The Spider-Verse Live in Concert” de bu yıl Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde yer alan uluslararası yapımlardan oldu. 1972 yılında Paris’te kurularak Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa ve Güney Amerika’da çıktıkları turnelerin yanı sıra Broadway’de binden fazla gösteriye imza atan İsviçreli grup Mummenschanz, 50. yıllarını kutlamak üzere 4-5 Kasım’da Zorlu PSM’de sanatseverlerle buluştu. Star Wars efsanesinin ilk filmi ‘A New Hope’, Star Wars: A New Hope In Concert olarak Şef David Mahoney yönetimindeki İstanbul Film Orkestrası eşliğinde 4 Mayıs ‘Dünya Star Wars Günü’nde sanatseverlerle buluşurken Café Müller – Tanztheater Wuppertal Pina BauschÇifte Cinayet – Hofesh Shechter TopluluğuKız Kardeşler – La Colline Ulusal Tiyatrosu gibi dünya sahnelerinin klasikleşmiş eserleri de  Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde hayranlarıyla buluştu.

 

En Yeniler Zorlu PSM’deydi!

Biletleri satışa çıktıktan dakikalar içinde tükenen Cem Yılmaz’ın uzun bir aranın ardından "CMXXIV" adını taşıyan tek kişilik stand up gösterisi, ilk kez Zorlu PSM’de seyircilerle buluştu. Cem Yılmaz’ın yeni gösterisi sezon boyunca kapalı gişe sergilenirken izleyenleri kahkahalara boğdu. 

Uraz Kaygılaroğlu’nun William Shakespeare’e, Nezaket Erden’in Viola karakterine hayat verdiği, sayısız ödülün sahibi kült filmden aynı isimle Türkiye’de ilk kez sahneye uyarlanan ‘Aşık Shakespeare’ oyunu, seyircilerden beğeni alan yapımlarından oldu. 

İbrahim Çiçek’in yönetmenliğinde, Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu, Yağız Can Konyalı, Helin Kandemir ve Emine Evirgen’in rol aldığı ‘Balina’ oyunu ile Nermin Yıldırım’ın ‘Bavula Sığmayan’ adlı öykü kitabındaki novelladan uyarlanan, Melisa Sözen, Ülkü Duru ve Müfit Kayacan’ın oynadığı ve Hakan Emre Ünal’ın yönettiği ‘Aile Yalanları’ da seyircisinden büyük övgüler alan diğer başarılı yerli yapımlardan oldu. 

 

1923Kusursuz Dünya Müzikali, Ata Demirer GazinosuSaatleri Ayarlama EnstitüsüKel DivaAmadeusBir TerennümÖtekiTimsah Ateşi gibi sevilen oyunlar, müzikaller ve gösteriler de Zorlu PSM sahnelerinde izleyicilerden tam not aldı. 

 

Ayrıca Zorlu PSM Prodüksiyon’un kendi yapımı olarak seyirciyle buluşan, Öner Erkan ve Ece Dizdar’ın yer aldığı Evlilikten Sahneler, Evrim Doğan ile Umut Kurt’un yer aldığı, Mark Levitas’ın yönetmenliğini üstlendiği ve Yeşim Özsoy’un kaleme aldığı Kum Zambakları ve Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleme aldığı Kibrit’in Ucunda oyunları da bu sezon başarılı temsillerine veda etti.

 

Misafirler Zorlu PSM’nin Dünyasını Keşfetti!

Zorlu PSM yoğun programlarının ve geniş repertuvarının dışında Türkiye’de ilk defa bir kültür sanat kurumu olarak misafirlerini sahne arkasında merak edilenleri paylaşmak üzere UNSEEN Tur ile yolculuğa çıkardı. UNSEEN Tur ile sanatseverlerin Zorlu PSM’de sahnelenen dev yapımların sahne arkasını, sanatçıların bıraktığı izleri, hediyeleri, hikayeleri, fotoğrafları ve daha birçok anıyı keşfedebilmesine olanağı sağlarken daha genişletilmiş ve adrenalinli versiyonu UNSEEN Extreme ile macerasever izleyicileriyle buluştu.

 

Zorlu PSM’nin kültür sanatın ayrıcalıklı dünyasında misafirlerini ağırlamaya başladığı ve “Star”, “Elite” ve “Friends” olmak üzere üç farklı kategoride çok özel fırsatlar sunan yeni “PSM Üyelik Programı” da bu sene sanatseverlerle tanıştı. Üyelik programında kart modeline göre, bilet alımlarında özel indirimler, öncelikli bilet satışı, Zorlu PSM kürasyonundaki etkinliklere özel davetler, sezon boyu sürpriz kampanyalar, etkinliklere sıra beklemeden girme olanağı, ücretsiz vale ve otopark kullanımı, üyelere özel lounge alanları gibi kişiye özel avantajlar sunan program, kart sahiplerinden tam not aldı.

 

Zorlu PSM Sahneleri ‘Hepimizin Sahnesi’ oldu!

Zorlu PSM geniş bir programın yanı sıra, toplumun dezavantajlı kesimlerini sanatla tanıştırmayı ve kültür sanatın sürdürülebilirliğine eğitimle katkı sağlamayı hedeflediği sosyal fayda projelerine bu yıl da devam etti.

Zorlu PSM, geçtiğimiz sezon pilot olarak başladığı “İlk Tiyatrom İlk Konserim” projesini 11.sezonunda SosyalBen ve Türk Eğitim Vakfı ortaklığında ‘’Hepimizin Sahnesi’’ mottosuyla gerçekleştirdi. Bu projeyle İstanbul’da dezavantajlı bölgelerde yaşayan daha önce hiç konsere ya da tiyatroya gidememiş 2 binin üzerinde yetişkinler, çocuklar ve gençler Zorlu PSM etkinliklerinde ücretsiz olarak ağırlandı, sanatla tanıştı. 

 

20 yılı aşkın süredir çocukları tiyatroyla buluşturan Zorlu Çocuk Tiyatrosu, tüm Türkiye'yi derinden sarsan deprem felaketinin ardından Zorlu PSM’de sahnelediği oyunları deprem bölgesine götürdü. Bölgedeki çocuklara moral olan turneyle Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerindeki çocuklar Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nun “Lunapark Gezegeni” oyunu ile tanıştı. Nisan ayında düzenlenen turne, 7 binden fazla çocuğa ulaştı.

 

Sektörün Eğitim Programları Yeni Mezunlarını Verdi!

İzleyici kitlesini genişletirken, tiyatroya yeni yetenekler kazandırmak hedefiyle ücretsiz olarak 2021 yılında başlattığı ve 2 dönemdir Mey|Diageo’nun kurumsal desteğiyle devam eden PSM Atölye ise üçüncü dönem mezunlarını verdi. Dramatik Yazarlık, Tiyatro Yönetmenliği ve Tiyatro Yapımcılığı olmak üzere 3 ayrı programda düzenlenen PSM Atölye, 19 öğrencinin seyirci karşısına çıktıları 4 özgün oyunuyla bu yılını tamamladı

Diğer yandan Bahçeşehir Üniversitesi ile Zorlu PSM tiyatro, konser, opera, bale ve dans gösterilerinin gizli kahramanı olan sahne teknisyenlerinin eğitimi için iş birliği yaptı. Kültür ve sanat alanında istihdama katkı sağlamayı hedefleyen program bu yıl katılımcılarıyla eğitimlerine başladı. Hayata geçirilen “PSM Akademi ile Sahne Teknisyenliği Programı”, sanat etkinliklerinin dekor, ışık, ses, görüntü başta olmak üzere teknik çalışmalarını yürüten profesyonellerin eğitimi için açılmış oldu. Program bu sene 25 mezun verdi.