Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Uğur Onur ORHAN 01.08.2024 12:00 Güncelleme: 01.08.2024 13:00

Ziraat Yatırım: Temmuz ayı PMI verisi eşik 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti

İstanbul, 1 Ağustos (Hibya) - Ziraat Yatırım'ın verilerine göre, Temmuz ayı PMI verisi beklendiği gibi eşik 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti ve 47,2 olarak açıklandı.
Ziraat Yatırım: Temmuz ayı PMI verisi eşik 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti

USD/TRY: Ziraat Yatırım'ın verilerine göre, dün piyasaların odağında olan Fed'in para politikası toplantısında beklenildiği gibi faiz oranları yüzde 5,25- yüzde 5,50 bandında sabit bırakıldı. Böylece Fed üst üste sekizinci toplantısında faiz oranlarını değiştirmediği açıklandı ve şu ifadelere yer verildi:

''Öte yandan Fed, karar metninde son aylarda enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru biraz daha ilerleme sağladığını, istihdam ve enflasyon hedeflerine karşı risklerin daha dengeli olmaya devam ettiğini belirtti. Karar Metni çok sürpriz içermese de toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etti. Fed'in eylülde faiz indirebileceği yönündeki beklentiler ve gelen olumlu finansallarla risk iştahında artış görüldü. Dolar endeksi (DXY) yüzde 0,4 oranında düşüş kaydetti. Bugün ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi, temmuz ayı S&P Global imalat PMI verisi, temmuz ayı ISM imalat endeksi açıklanacak. Yurtiçinde ise bu sabah PMI verisi takip edildi. Temmuz ayı PMI verisi beklendiği gibi eşik 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti ve 47,2 (Önceki: 47,9) olarak açıklandı. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında ise Dolar/TL'de 33,0 seviyesinin üzerinde yerleşme çabaları var. Dün 33,14 seviyesinden kapatan kurda günün geri kalanında bu seviye etrafında sınırlı hareketler gözlenebilir.

EUR/USD: Fed beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmese de toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etti. Güvercin sayılabilecek tondaki açıklamalarla birlikte Dolar Endeksi (DXY) yüzde 0,4'lük bir kayıpla günü 104 seviyelerine yakın tamamladı. Diğer yandan Avrupa Bölgesi'nde, TÜFE temmuzda beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 2,6 artması, ECB'nin faiz indirimleri konusunda temkinli görünümünü sürdürmesi gerektiğine dair sinyaller verdi. Fed açıklamaları sonrasında para birimlerinin Dolar karşısında değer kazanmasına karşın EURUSD'de kayda değer bir artış yaşanmadı. Parite gün kapanışını 1,0826 seviyesinden yaptı. Bu sabah ise hafif baskı altında olan paritede yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugünkü makro veriler bir miktar oynaklık yaratabilir. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilecek. Paritede teknik seviyelere bakıldığında, aşağıda 1,0785 ve 1,0750 sıralı destekler konumumdayken, yukarıda 1,0860 ve 1,09 sıralı dirençler olarak izlenebilir.

''XAU/USD: Dün Fed faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edildi. Beklentiye paralel olarak faiz indirimine gidilmedi ve güvercin sayılabilecek mesajlar takip edildi. Toplantı sonrasında Dolar değer kaybetti, Ons Altın ise yüzde 1,5 yükselişle 2.448 seviyesinde tamamladı. Dünkü Fed toplantısı sonrasında oluşan beklentiler ve devam eden jeopolitik tansiyon nedeniyle değerli maden dirençli durabilir. Yarınki tarım dışı istihdam verisi ise kritik. Teknik olarak, 2.422 desteği korundukça değerli madende 2.470 hedefi gündemde kalabilir. Söz konusu seviyelerin dışında aşağıda 2.400 desteği, yukarıda ise 2.500 direnç olarak takip edilebilir.''