Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.08.2024 12:00 Güncelleme: 09.08.2024 12:00

Ziraat Yatırım: Piyasalarda kötümser hava dağılmaya başladı

Ziraat Yatırım'ın raporuna göre, çarşamba günü kötü bir kapanış yapan ABD borsalarına karşın dün Asya piyasalarında stresin azalmaya devam etmesiyle piyasalarda kötümser hava dağılmaya başladı.
Ziraat Yatırım: Piyasalarda kötümser hava dağılmaya başladı

USD/TRY: Ziraat Yatırım'ın raporuna göre, çarşamba günü kötü bir kapanış yapan ABD borsalarına karşın dün Asya piyasalarında stresin azalmaya devam etmesiyle piyasalarda kötümser hava dağılmaya başladı. Raporda şu ifadeler yer aldı:

''ABD'de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında kalması resesyon endişelerini hafifleterek yükselişe destek olurken S&P ve Nasdaq sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 3,1 yükseldi. Bu sabaha bakıldığında vadeli piyasalar yatay seyrederken Dolar Endeksi (DXY) 103 seviyesinin hemen üzerinde. ABD 10 yıllık tahvil getirileri de dün yüzde 4 seviyesinin üzerine çıkmış olsa da bu sabah hafif gerileme izleniyor. Yurtiçinde ise dün önemli bir fiyatlamaya neden olmayan Enflasyon Raporu toplantısı (Enflasyon tahminleri değişmedi, sıkı duruşun korunacağının işaretleri verildi) takip edildi. Hafta başında 300 seviyesine kadar yükselen beş yıllık risk primimiz (CDS) ise gerilemeye devam ediyor. Veri gündemi sakinken kur tarafında 33,50 seviyesinin üzerindeki sınırlı hareketler gözlenebilir. 

''EUR/USD: Hafta boyunca gündemi meşgul eden resesyon senaryoları sonrasında dün ABD'de açıklanan işsizlik maaşı başvurularının beklenenden düşük gelmesi endişeleri azalttı. Fed'in şahin üyelerinden Schmid, işgücü piyasasının oldukça sağlıklı olduğunu vurgularken, son verileri Fed'in faiz indirimi kararı için cesaret verici olarak nitelendirdi. Hafta başında yaşanan volatilitenin ardından Dolar Endeksi (DXY) ve EURUSD'de yatay seyir devam ediyor. Teknik seviyelere bakıldığında ise, parite 1,0950 direncini aşıp kalıcılık sağlayabilirse tekrardan 1,10 seviyesini hedefleyebilir. Aşağı yönlü bir harekette ise 20 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1,088 ve 1,085 seviyesi destek olarak izlenebilir.

''XAU/USD: Hafta başında gerçekleşen global piyasalardaki dalgalanmaların etkisi azalmış görünüyor. Ons Altın dünü yüzde 1,9 yükselişle 2.427 seviyesinde tamamladı. Dün ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında açıklanmasıyla resesyon endişeleri bir nebze de olsa hafifledi. Ayrıca, Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, açıklanan son makro verilerin enflasyonun soğuma eğiliminde olduğunu işaret ettiğine değindi. Ek olarak, piyasalarda eylül ayında faiz indirimine gidileceği beklentileri hala mevcut durumda. Teknik seviyelere bakıldığında, 2.405-2.370 seviyeleri gün içi destek olarak öne çıkarken, 2.445-2.475 seviyeleri direnç konumunda.''