Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.08.2024 12:00 Güncelleme: 07.08.2024 12:41

Ziraat Yatırım: Dolar/TL'de bu sabah sınırlı geri çekilmeler takip ediliyor

Ziraat Yatırım, Asya tarafındaki hareketlerden olumsuz etkilenen ve dün 33,68 seviyesine kadar yükselen Dolar/TL'de bu sabah sınırlı geri çekilmelerin takip edildiğini duyurdu.
Ziraat Yatırım: Dolar/TL'de bu sabah sınırlı geri çekilmeler takip ediliyor

Ziraat Yatırım, ABD borsalarının dün Fed yetkililerinin resesyon endişelerini hafifletici açıklamalarından da destek bularak yüzde 1 civarında yükseliş kaydettiğini bildirerek şu açıklamalarda bulundu:

"USD/TRY: Haftanın ilk işlem gününde gerçekleşen sert satışların ardından ABD borsaları dün Fed yetkililerinin resesyon endişelerini hafifletici açıklamalarından da destek bularak %1 civarında yükseliş kaydetti. ABD tahvil piyasalarında faizlerdeki yükseliş de devam etti. 10 yıllık tahvilin getirisi %3,91'e, 2 yıllığın ise %4'ün üzerine çıktı. Bu sabaha bakıldığında Asya piyasalarında yeşil bölgede hareketler hakim. Asya piyasalarındaki hareketler de ABD vadelilerini pozitif etkiliyor. ABD'de ayrıca tahvil faizlerinin artmaya devam etmesi ve Japon Yen'indeki %2'ye yaklaşan değer kaybı piyasalardaki stresin azaldığına işaret ediyor. Dolar Endeksi (DXY) ise 103 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Pazartesi günü 66 seviyesinin üzerine çıkan hisse senedi volatilite endeksi (VIX) de 30 seviyesinin altında. Asya tarafındaki hareketlerden olumsuz etkilenen ve dün 33,68 seviyesine kadar yükselen Dolar/TL'de ise bu sabah sınırlı geri çekilmeler takip ediliyor. Gün içinde küresel haberler kaynaklı paritede hareketlilik gözlenebilir.

EUR/USD: Geçtiğimiz günlerde Japonya'da yaşanan gelişmelerle birlikte değer kazanan Japon Yeni, dolara olan talebi azaltarak dolaylı yoldan EURUSD tarafında yükselişe sebep oldu. Hafta başında 1,10 seviyelerine kadar yükselen parite %0,2'lik kayıpla dünkü işlem gününü 1,0931 seviyesinden tamamladı. Fed tarafındaki acil toplantı söylemlerinin yerini temkinli açıklamalara bırakmasıyla Dolar Endeksi 103,2 seviyelerine kadar yükseldi. Öncü veri bakımından sakin geçecek olan günde TSİ 22:30'da ECB üyesi McCaul'un açıklamaları takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında ise 1,0885 ve 1,0850 seviyeleri sıralı destekler olarak öne çıkarken, 1,0950 ve 1,0980 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir.

XAU/USD: ABD'deki resesyon endişeleri ve Asya'daki zayıflık sonrası oluşan teminat tamamlama ihtiyacı ile Ons Altın dünü %0,8 değer kaybıyla 2.391 seviyesinde tamamladı. Japonya Merkez Bankası'nın güvercin mesajları piyasalarda artan tansiyonu hafifletti. Ek olarak, Ekonomik gelişmeler odağında hareket eden değerli madende jeopolitik gündem de arka sıralardan etkisini sürdürüyor. Ayrıca, bu hafta veri gündemi sakin. Orta Doğu'daki olası jeopolitik gelişmeler güvenli liman talebini artırabilir. Teknik olarak, 50 günlük hareketli ortalama olan 2.367 seviyesi ve 2.345 seviyesi destek olarak öne çıkarken, 2.415-2.450 seviyeleri direnç konumunda."