Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 13:00 Güncelleme: 13.08.2024 13:13

Ziraat Yatırım: Bu hafta piyasaların odağında makro veriler olacak

Ziraat Yatırım'ın raporuna göre Orta Doğu'da yükselen jeopolitik tansiyon da parite üzerinde etkili olabilir.
Ziraat Yatırım: Bu hafta piyasaların odağında makro veriler olacak

Ziraat Yatırım, fiyatlamalar tarafında Dolar Endeksi'nin (DXY) 103 seviyesinin biraz üzerinde işlem gördüğünü belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"USD/TRY: ABD'de Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip ettiği verilerden kritik TÜFE verisi yarın açıklanacak. Öncesinde ise piyasa katılımcıları bugün açıklanacak ÜFE verisini bekliyor. Enflasyon verileri öncesinde dün, New York Fed tarafından yayımlanan temmuz ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre tüketicilerin gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi temmuzda %3 seviyesinde yatay seyretti. Tüketicilerin gelecek 3 yıllık dönemi kapsayan orta vadeli medyan enflasyon beklentisi ise temmuzda 0,6 puan azalışla %2,3 seviyesine gerileyerek Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Enflasyon rakamları beklenirken diğer taraftan takip edilen jeopolitik gelişmeler risk iştahını baskıladı. Yurtiçinde ise ödemeler dengesi takip edildi. Merkez Bankası tarafından açıklanan veriye göre haziran ayında cari işlemler hesabı 407mn USD fazla kaydederken, veri en son Eylül 2023'te fazla vermişti. Bu sabah 33,50 üzerinde hareket eden Dolar/TL'de jeopolitik haberler kaynaklı olarak gün içerisinde hareketlilik gözlenebilir. 

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda gerçekleşen oynaklığın etkilerinin azaldığı ortamda parite dünü %0,1 yükselişle 1,0931 seviyesinde tamamladı. Bu hafta piyasaların odağında makro veriler olacak. Ek olarak, Orta Doğu'da yükselen jeopolitik tansiyon da parite üzerinde etkili olabilir. Ayrıca, Beyaz Saray sözcüsü John Kirby de İran bloğu tarafından gerçekleştirilebilecek önemli bir dizi saldırıya hazır olmaları gerektiklerini bildirdi. Fiyatlamalar tarafında Dolar Endeksi (DXY) 103 seviyesinin biraz üzerinde işlem görüyor. Veri gündemine baktığımızda, bugün ABD tarafında ÜFE verisi takip edilecek, yarın ise enflasyon verisi piyasaların odağında olacak. TÜFE beklentisi yıllık %3 seviyesinin korunması yönünde. Parite tarafında, 1,0965-1,1000 seviyeleri sıralı dirençler olarak öne çıkarken olası geri çekilmelerde ise 1,0880 seviyesi destek konumunda.

XAU/USD: Jeopolitik tansiyonun artışı ve küresel piyasalardaki belirsizlik değerli madene olan talebi artırmış durumda. Ons Altın dünkü işlem gününü %1,7 primle tarihi zirvesine yaklaşarak 2.473 seviyesinden tamamladı. ABD'de yarın açıklanacak olan TÜFE verisi öne çıkarken beklenenden düşük gelebilecek bir veri değerli madende yeni zirve arayışlarını destekleyebilir. Ek olarak, bugün ABD'de ÜFE verisi yayımlanacak. Teknik seviyelere bakıldığında ise tarihi zirve olan 2.484 seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 2.530 seviyesi hedeflenebilir. Geri çekilme halinde 20 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 2.420 noktası destek olarak takip edilebilir."