Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.08.2024 02:00 Güncelleme: 14.08.2024 15:24

Ziraat Yatırım: BIST100 günü 9.921 ile en yüksek seviyeden artışla tamamladı

Ziraat Yatırım, yurtiçinde veri gündemi sakin olduğunu ancak ABD tarafında, temmuz ayı TÜFE verilerinin izleneceği, Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme revize verilerinin takip edileceğini belirtti.
Ziraat Yatırım: BIST100 günü 9.921 ile en yüksek seviyeden artışla tamamladı

Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.



Ziraat Yatırım'ın dğerlendirmesine göre, dün 9.708 - 9.921 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 günü 9.921 ile en yüksek seviyeden, yüzde 0,9 oranında artışla tamamladı. Raporda, gün içinde yüzde 1'e varan satışlarla karşılaşan endekste son saat içerisinde gelen alımlarla birlikte primli bir şekilde günün tamamlandığı aktarılırken şu bilgiler verildi:

"62 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak AKBNK, YKBNK ve BIMAS öne çıkarken; SASA, THYAO ve AGHOL ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 2,7 oranında artarak yükselişe öncülük ederken, Bilişim Endeksi (XBLSM) ve Teknoloji Endeksi (XUTEK) yüzde 1,8'er yükselerek pozitif ayrıştı. BIST100'ün bugün de alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. 10.000 seviyesi ilk hedef olarak öne çıkıyor. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,5 oranında yükseliyor. Dün beklentilerin altında açıklanan ÜFE verisi sonrası ABD piyasaları günü alıcılı bir şekilde tamamlamıştı. Hisse senedi volatilite endeksi (VIX) de 20 seviyesinin altına gelerek stres seviyelerinin altına geriledi. Veri sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Dolar Endeksi'nde (DXY) de gerileme gözlenmişti. Bugün TSİ 15.30'da açıklanacak ABD TÜFE verisi ise piyasalar tarafından haftanın en önemli verisi olarak öne çıkıyor. Yurtiçinde ise veri gündemi sakin.

"ABD'de temmuz ayı ÜFE verileri takip edildi. Buna göre, manşet ÜFE'nin aylık bazda artış hızı yüzde 0,2'den yüzde 0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (yüzde 0,2) altında gerçekleşirken, yıllık bazda ise yüzde 2,7'den yüzde 2,2 seviyesine gerileyerek beklentilerin (yüzde 2,3) altında gerçekleşti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE'nin ise aylık bazda artış hızı temmuzda yüzde 0,3'ten yüzde 0 seviyesine yavaşlayarak yatay seyre işaret etti ve son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise aylık bazda artış hızının yüzde 0,2 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Yıllık bazda çekirdek ÜFE ise yüzde 3'ten yüzde 2,4 seviyesine gerileyerek beklentilerin (yüzde 2,6) altında gerçekleşti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.

"Avrupa tarafında ise, Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan ağustos ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Ağustosta ZEW cari koşullar endeksi -68,9'dan -77,3 seviyesine gerilemeyle beklentilerin üzerinde düşüş kaydederek son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. ZEW beklentiler endeksi de ağustosta 41,8'den 19,2'ye gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergiledi ve böylece son yedi ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, bunun yanında pozitif bölgedeki seyrini onuncu aya taşıdı.

"Yurt içinde ise, TCMB tarafından haziran ayı ödemeler dengesi verisi yayımlandı. Aylık bazda haziran ayında dış ticaret açığındaki hafif daralmanın yanında net hizmet gelirlerindeki artışın (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki artışın) ve birincil gelirler kalemindeki açığın azalışının etkisiyle aylık cari denge 0,41 milyar USD fazla verdi ve böylece aylık bazda cari dengede sekiz aylık aranın ardından fazla verilmiş oldu, beklentiler ise aylık bazda 0,25 milyar USD fazla verilmesi yönündeydi (aylık bazda ocakta 2,72 milyar USD açık, şubatta 3,61 milyar USD açık, martta 4,47 milyar USD açık, nisanda 5,08 milyar USD açık ve mayısta ise 1,02 milyar USD açık verilmişti).

"12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, mayıs ayındaki 24,47 milyar USD'den haziran ayı itibarıyla 24,83 milyar USD seviyesine hafif yükseldi ve böylece Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023'te yüzde 5,6 seviyesine ulaşmasının ardından Haziran 2024 itibarıyla yüzde 2,1 seviyesine iyileşti. (2024 yılı 1. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).

"Ayrıca TÜİK tarafından temmuz ayı konut satışları verisi yayımlandı. Toplam konut satışları, aylık bazda haziranda yüzde 28,3 oranında düşüşün ardından temmuzda yüzde 60,2 oranında güçlü artışla toparlanma kaydederek 127.088 adet seviyesinde gerçekleşti ve böylece son yedi ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, bunun yanında bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 16 oranında artış sergiledi.

"Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, TSİ 15.30'da temmuz ayı TÜFE verileri izlenecek. Temmuzda manşet TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,2 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Temmuzda çekirdek TÜFE'nin ise aylık bazda artış hızının yüzde 0,1'den yüzde 0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise yüzde 3,3'ten yüzde 3,2 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

"Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme revize verileri TSİ 12'de takip edilecek. Öncü verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda ilk çeyreğe benzer şekilde yüzde 0,3 oranında büyüme kaydederek 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en güçlü büyümeye işaret etmeyi sürdürmüştü, beklentiler ise çeyreklik bazda yüzde 0,2 oranında büyümesi yönündeydi. Yılık bazda ise ikinci çeyrekte büyüme hızı yüzde 0,5'ten yüzde 0,6 seviyesine hafif yükselmişti, beklentiler ise yüzde 0,5 oranında büyüme yönündeydi.

"Ayrıca Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12'de takip edilecek. 

"Diğer yandan, İngiltere'de BoE'nin para politikasına yön verecek olan verilerden temmuz ayı TÜFE verileri açıklanacak.

Şirket haberleri

"Koza Altın (KOZAL, Nötr): Kayseri-Nevşehir illerindeki Kaşköy açık ocak cevher üretimi ve Kayseri ilindeki Himmetdede işletmesine ünite eklenmesi projesi ÇED süreci başlamıştır. Proje kapsamında, Kaşköy açık ocak cevher üretim faaliyetleri ile yaklaşık olarak 2,6mn ton altın cevheri çıkartılarak, Himmetdede işletmesine ünite eklenmesi ile zenginleştirme işlemine tabi tutulması ve yaklaşık olarak 11 ton altın üretimi gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

"TAV Havalimanları (TAHVL, Nötr): Şirket'in, paylarının 100yüzde 'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı TAV Gayrimenkul Geliştirme ile "Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme" yöntemiyle birleştirilmesine onay verilmesi için SPK'ya başvuruda bulunulmuştur.

"Tukaş Gıda (TUKAS, Sınırlı Pozitif): Şirketi 1.472mn TL çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere (yüzde 205,6 oranında) 3.028mn TL artırılarak 4.500mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Sektör haberleri

"İnşaat: TÜİK haziran ayına ilişkin İnşaat Maliyet Endeksi'ni yayımladı. Veriye göre, inşaat maliyet endeksi, 2024 yılı haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,12 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,01 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,80 azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 51,55 arttı, işçilik endeksi yüzde 105,50 arttı.

"Konut: TÜİK temmuz ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini paylaştı. Veriye göre, Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Konut satışları Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalışla 672 bin 162 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 azalış göstererek 11 bin 496 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9,0 olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,8 azalışla 62 bin 911 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,1 azalarak 2 bin 350 oldu. Temmuz ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,8 olarak gerçekleşti.

Diğer şirket haberleri

"Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA): Şirketin Temmuz dönemine ait prim üretimi; hayat dalı 7.585mn TL, hayat dışı 143,2mn TL olmak üzere toplam 7.728mn TL olarak gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı ayına göre prim üretimi yüzde 101 oranında artış göstermiştir.

"Kervan Gıda (KRVGD): Elektrik üretimi yatırımlarının tamamlayıcısı olarak elektrik depolama faaliyetlerinde bulunmak üzere sermayesinin tamamına sahip olduğu CRY Cereyan Elektrik Depolama isimli şirket kurulmuştur.

"Manas Enerji (MANAS): Şirket, İGDAŞ'ın "Doğalgaz Sayacı Alımı" konusunda açmış olduğu ihaleye kısmi teklif ile 25.06.2024 tarihinde katılım sağlamıştır. Kamu İhale Kurumu tarafından 31.07.2024 tarihinde tarafımıza iletilen kesinleşen ihale kararına göre 18 kalem işin toplam bedeli 114mn TL + KDV'dir. İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, düzenleyen kurumdan ihale sözleşmesini imza için davet yazısı 13.08.2024 tarihi itibariyle Şirket'e iletilmiştir.