Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 08.08.2024 11:00 Güncelleme: 08.08.2024 11:13

Ziraat Yatırım: BIST100 endeksi, günü 10.024 seviyesinden primle tamamladı

- Ziraat Yatırım, dün güne pozitif bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksinin 9.902 - 10.076 seviyeleri arasında hareket ettikten sonra günü 10.024 seviyesinden yüzde 1,45 oranında primle tamamladığını belirtti.
Ziraat Yatırım: BIST100 endeksi, günü 10.024 seviyesinden primle tamamladı

Ziraat Yatırım'ın raporuna göre, yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu gösteriyor.

Dün güne pozitif bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksinin 9.902 - 10.076 seviyeleri arasında hareket ettikten sonra günü 10.024 seviyesinden yüzde 1,45 oranında primle tamamladığı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

''Endekste 75 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak THYAO, TUPRS ve TCELL öne çıkarken; BIMAS, CCOLA ve FROTO ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Sınai Endeksi (XUSIN) yüzde 1,3 artış kaydederken, Ulaştırma Endeksi (XULAS) yüzde 5,5 oranında yükseldi. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 0,1 oranında geriledi. Dün yurtdışı piyasalar kapandıktan sonra ABD borsalarında geri çekilme gözlendi. Buna paralel akşam kontratı da yüzde 1 civarında eksi bölgede seansı tamamladı. Bu sabah küresel piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay. Asya'da dalgalı bir seyir izleyen Japon Nikkei endeksi satıcılı ancak hafta boyunca yaşanan dalgalanmaya göre daha dar bir alanda hareket ediyor. Yen ise hafif artıda. Bu fiyatlamalar çerçevesinde BIST100 endeksi güne kısmi satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçinde bu sabah TCMB tarafından Yılın Üçüncü Enflasyon Raporu yayımlanacak. Raporda 2024 ve 2025 yıl sonu için enflasyon tahminlerinin revize edilip edilmeyeceği takip edilecek. Yurtdışında ise ABD tarafında haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi öne çıkıyor.

''Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayı sanayi üretimi verisi izlendi. Almanya'da sanayi üretimi aylık bazda mayısta yüzde 3,1 oranında düşüşün ardından haziranda yüzde 1,4 oranında artış kaydederek beklentilerin (yüzde 1 artış) üzerinde toparlanma sergiledi ve söz konusu aylık artış Şubat 2023'ten bu yana en güçlü artış oldu, yıllık bazda ise sanayi üretiminin daralma hızı yüzde 7,2'den yüzde 4,1 seviyesine yavaşladı. Detaylara bakıldığında, haziranda aylık bazda ara malları üretimi yüzde 2,1 oranında, yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretimi yüzde 2,5 oranında, inşaat üretimi yüzde 0,3 oranında ve enerji üretimi yüzde 2,9 oranında artarken, buna karşın tüketim malları üretimi ise yüzde 2,4 oranında geriledi. Ürün grupları bazında bakıldığında ise, aylık bazda haziranda en sert artışlar, otomotiv endüstrisinde (yüzde 7,5 artış) ve elektrikli ekipman imalatında (yüzde 5,2 artış) kaydedildi.

''Ayrıca Almanya'da haziran ayı dış ticaret verileri takip edildi. Almanya'da aylık bazda ihracat mayısta yüzde 3,1 oranında düşüşün ardından haziranda yüzde 3,4 oranında gerilemeyle düşüşünü beklentilerin (yüzde 1,5 düşüş) üzerinde hızlandırarak sürdürdü ve yurt dışı talepte zayıf seyrin sürdüğüne işaret etti. Aylık bazda ithalat da mayısta yüzde 5,5 oranında düşüşün ardından haziranda yüzde 0,3 oranında artışla beklentilerin (yüzde 2,5 artış) altında toparlanma kaydetti ve böylece iç talebin sınırlı toparlandığına yönelik sinyal verdi. Bu kapsamda, aylık bazda dış ticaret fazlası ise ithalatın artması ve ihracatın gerilemesi nedeniyle mayıstaki 25,3 milyar Euro seviyesinden haziranda 20,4 milyar Euro seviyesine geriledi ve söz konusu aylık dış ticaret fazlası ekim ayından bu yana en düşük seviyedeki ticaret fazlası olarak kaydedildi.

''Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 3 Ağustos haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 235 bin kişi seviyesinden 249 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde yükselerek yaklaşık son bir yılın en yüksek seviyesinde kaydedilmekle birlikte istihdam piyasasında kısmi soğumaya işaret etmişti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti.

''Yurt içinde ise, TSİ 10.30'da TCMB tarafından Yılın Üçüncü Enflasyon Raporu yayınlanacak. Raporda, TCMB'nin yeni enflasyon tahmin patikası yakından takip edilecek, bunun yanında TCMB Başkanı Karahan'ın sunumunda para politikasına ilişkin olarak paylaşacağı mesajlar izlenecek.

Şirket haberleri

''İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası'nın 2024 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda yüzde 7,5 oranında artarak 15.103mn TL'ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 11.442mn TL hem de piyasa beklentisi olan 10.588mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. İştirak gelirleri beklentimizin üzerinde gerçekleşirken, Banka bu çeyrekte 3milyar TL serbest karşılık iptali yapmıştır. Öte yandan, Banka'nın karı yıllık olarak yüzde 18,8 oranında düşüş göstermiştir. 

''Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Nötr): Eczacıbaşı Monrol Nükleer Ürünler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ödenmiş sermayesindeki yüzde 50'lik payının Curium International Trading B.V. ("Alıcı") tarafından satın alınmasına ilişkin bir Pay Devir Sözleşmesi imzalandığı kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu açıklamada, payların devrinin gerçekleşmesi için belirtilen ön koşullar arasında yer alan Rekabet Kurulu iznine ilişkin olarak, Alıcı tarafından yapılan başvuru kapsamında Rekabet Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, ilgili işlemin nihai incelemeye alınmasına karar verildiği bilgisi Şirkete iletilmiştir.

''Katılımevim Finansman (KTLEV, Sınırlı Pozitif): Şirket yönetim kurulu büyüme stratejileri doğrultusunda finansal olarak destek sağlayacak bir katılım bankası kurma kararı aldı.

''Kayseri Şeker (KAYSE, Nötr): Şirket, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescilini talep etmiş olduğu "Forcipan" markası 03.10.2023, "Kayseri Şeker Pan Pudra Şekeri" markası ise 29.07.2022 tarihlerinden başlamak üzere 05.08.2023 tarihinde 10 yıl süre ile korunmak üzere tescil edilmiştir.

''Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka, Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kurumu'ndan ülkemizde doğu ve güneydoğu bölgelerinde 2023 yılının Şubat ayında gerçekleşen depremlerden etkilenen illerdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden inşa edilmesi, güçlendirilmesi kapsamında özel sektör firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının giderilmesinin finansmanı amacıyla, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı geri ödeme garantisi ile temin edilen 50mn USD tutarındaki finansman anlaşmasını tarihinde imzalamıştır.

''Şişe Cam (SISE, Sınırlı Negatif): Şirket ana ortağı İş Bankası TMS 29 hükümleri uygulanmamış (enflasyon muhasebesine tabi tutulmamış) finansal sonuçlarda Şirketle ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Buna göre TMS hariç Şişe Cam'ın cari net karı 6,4milyar TL olarak açıklanmıştır. Önceki dönem karı 9,1milyar TL'dir. Satış gelirleri 82,4milyar TL, FAVÖK 11,9milyar TL'dir.

''İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket ana ortağı İş Bankası TMS 29 hükümleri uygulanmamış (enflasyon muhasebesine tabi tutulmamış) finansal sonuçlarda Şirketle ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Buna göre, TMS hariç İş GYO'nun cari (30.06.2024) net karı 8milyar TL olarak açıklanmıştır. Önceki dönem (30.06.2023) 4,8milyar TL'dir.

Diğer şirket haberleri

''Akdeniz Holding (AKYHO): Şirketin bağlı ortaklığı Nanox Kimyasal ile KKTC'de yerleşik bir şirket arasında, faaliyet alanları dahilinde dezenfektan grubu içinde klordioksit bileşeni içeren Oxinax ürününün KKTC'de pazarlama ve satışı konularında distribütörlük sözleşmesi imzalanmıştır.

''Alves Kablo (ALVES): Deprem Konutları ve Güneş Enerji Santrali projelerinde kullanılmak üzere bakır enerji kabloları, kompakt bakır iletken ve yenilenebilir enerji kabloları paketi ile; toplamda 125mn TL+KDV tutarında iş anlaşması yapılmıştır.

''Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Temmuz 2024'te Türkiye'de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 7,5mn olarak gerçekleşmişken, bu sayı Temmuz 2023'te 7mn olarak gerçekleşmiştir. Temmuz 2024'te sona eren 7 aylık dönemde Türkiye'de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 52,3mn olarak gerçekleşmişken, bu sayı 2023'ün aynı döneminde 46,9 gerçekleşmiştir.

''Pasifik Lojistik (PASEU): Şirket'in Azerbaycan'ın önde gelen gruplarından NB Holdinq ASC ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ortaklık kurma konusunda son aşamaya gelindiği duyurulmuştu. Bu kapsamda söz konusu ortaklık süreçleri tamamlanmış olup; Azerbaycan merkezli Terminal Management şirketinin yüzde 50 hissesinin Şirket tarafından satın alınması gerçekleşmiş ve tescil edilmiştir.

''Reysaş Gayrimenkul (RYGYO): Erzurum İli Palandöken İlçesi'nde geliştirilecek olan Erzurum Holiday Inn Otel projesine (108 Oda 216 Yataklı, 116 Kişilik Lokanta ve 380 Kişilik Konferans Salonu) ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Turizm Yatırımı Belgesi alınmıştır. Otelin inşaat ruhsatının alınmasına müteakip söz konusu arsa üzerinde çalışmalara başlanacak olup, yatırımın 2026 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Yatırım maliyetinin yaklaşık olarak 500mn TL olacağı öngörülmektedir.''