Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.08.2024 03:00 Güncelleme: 14.08.2024 15:21

Ziraat Yatırım: ABD'de ÜFE verisi, Fed'in faiz indirimine gideceği tahminini güçlendirdi

Ziraat Yatırım, ABD'de açıklanan temmuz ayı ÜFE verisinin beklentilerin altında gelerek, piyasalarda Fed'in eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine ilişkin tahminleri güçlendirdiğini açıkladı.
Ziraat Yatırım: ABD'de ÜFE verisi, Fed'in faiz indirimine gideceği tahminini güçlendirdi

Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesine göre, ABD'de açıklanan temmuz ayı ÜFE verisi beklentilerin altında gelerek, piyasalarda Fed'in eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine ilişkin tahminleri güçlendirdi. Değerlendirmede şu bilgiler aktarıldı:

"USD/TRY: ABD'de açıklanan temmuz ayı ÜFE verisi beklentilerin altında gelerek, piyasalarda Fed'in eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine ilişkin tahminleri güçlendirdi. Veri sonrasında risk iştahı artarken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Dolar Endeksi'nde gerileme gözlendi. ABD 10 yıllık tahvillerinin dcgetirisi yüzde 3,86 seviyesinde günü tamamladı. ÜFE verisinin ardından eylül ayında yaklaşık 40 baz puanlık bir Fed faiz indirimi fiyatlanırken, bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi haftanın en önemli verisi olarak öne çıkıyor. Beklentilerden düşük bir veri Eylül ayında faiz indirim beklentileri 50 baz puana çıkabilir. Böyle bir durumda Gelişmekte Olan Ülke para birimleri değer kazanabilir ve halihazırda sakin bir görüntü sergileyen Dolar/TL'de yatay hareketler daha belirgin hale gelebilir. Diğer yandan Dolar'da güçlenmeye neden olabilecek bir verinin de kur üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Yurt içinde veri gündemi sakin. Bu sabah kur dünkü kapanış seviyesi olan 33,54 civarında sakin seyrediyor. 

"EUR/USD: Dün ABD'de ÜFE verisi beklentilerin altında aylık bazda yüzde 0,1 olarak gerçekleşti. Veri etkisiyle EURUSD günü yüzde 0,6 primle 1,0993 seviyesinden tamamlarken, Dolar Endeksi (DXY) 102,6 seviyelerine kadar geriledi. Atlanta Fed Başkanı Bostic yaptığı açıklamada, ''faiz oranlarını düşürmeye başladıktan sonra tekrar yükseltmek zorunda kalmak çok kötü olabilir bu sebeple bir adım atmadan önce kesinlikle emin olunmalı'' ifadelerini kullandı. Bugün ABD'de yayımlanacak olan TÜFE verisi paritede yön tayin edebilir. Piyasalar, beklentilerin altında açıklanan, ÜFE verisinin TÜFE'ye olumlu etki edebileceği görüşünde. Teknik seviyelere bakıldığında ise EURUSD bu sabah aştığı 1,10 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 1,1040 direncini test edebilir. Geri çekilme halinde ise 1,0950 ve 1,0915 noktaları sıralı destekler olarak takip edilebilir

"XAU/USD: Global piyasalarda gerçekleşen oynaklığının ardından piyasalar makro verilerin izinde yön bulmaya çalışıyor. ABD'de açıklanan son ÜFE verisinin etkisiyle eylül ayında Fed'in faiz indirimine gideceği yönündeki beklentiler biraz daha güçlendi. Öte yandan, bugün takip edilecek olan ABD TÜFE verisi haftanın en kritik verisi olarak öne çıkıyor. Enflasyon verisinin beklentilere paralel veya altında gelmesi değerli madene destekleyici olabilir. Ons Altın dünü yüzde 0,3 değer kaybıyla 2.465 seviyesinde tamamladı. Teknik seviyelere bakıldığında, 2.484 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, 2.447-2.425 seviyeleri destek konumunda."