Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.09.2024 12:00 Güncelleme: 09.09.2024 12:02

Ziraat Yatırım: ABD vadelilerinde tepki alımları gözleniyor

Ziraat Yatırım, ABD vadelilerinde tepki alımlarının gözlendiğini bildirdi.
Ziraat Yatırım: ABD vadelilerinde tepki alımları gözleniyor

Ziraat Yatırım’ın raporunda Cuma günü ABD'de açıklanan İstihdam Raporu'ndaki rakamların, , ekonomide soğuma sinyalleri vermeye devam ettiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“İstihdam artışı beklentilerin altında (Beklenti 165bin, gerçekleşme 142bin) gerçekleşirken, işsizlik oranı azaldı ve saatlik ücretler ise beklentilere paralel gerçekleşti. Ekonominin sağlığına ilişkin görünümün tartışıldığı veri sonrasında açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen iyi ve sağlam bir ekonomi gördüğünü belirtti, ''Enflasyonu bu kadar anlamlı bir şekilde düşürebilmek gerçekten inanılmaz oldu. Çoğu insanın yumuşak iniş dediği şey bu'' açıklamasını yaptı. Veri sonrası piyasalarda Fed'in 18 Eylül'de 50 baz puan indirim yapma ihtimali yükselmişti ancak gün sonunda 25 baz puan indirim ihtimali açık ara farkla öne çıktı. ABD borsaları ise cuma günü %1-2,5 arası geri çekilmelerle haftayı tamamladılar. ABD vadelilerinde bu sabah tepki alımları gözleniyor. Bu haftaki ajandada çarşamba günü ABD TÜFE kararı öne çıkıyor. Cuma günü ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu B+'dan BB-'ye yükseltti, diğer taraftan, pozitif olan görünüm durağana revize edildi. Veri takviminde ise, yurtiçinde salı günü sanayi üretimi ve işsizlik oranı açıklanacak. Kur tarafında 34 seviyesinin üzerindeki görünüm bu hafta da devam edebilir.

“EUR/USD: Cuma günü ABD'de istihdam piyasası verilerinden, ağustos ayı tarım dışı istihdam artışı beklentilerin altında gelerek işgücü piyasasında soğumaya işaret etti. Veri sonrasında açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen iyi ve sağlam bir ekonomi gördüğünü belirtti, 'Riskler olsa da, güçlü büyümeyi sürdürürken enflasyonu bu kadar anlamlı bir şekilde düşürebilmek gerçekten şaşırtıcı oldu. Bu, çoğu insanın yumuşak iniş olarak adlandıracağı bir durum'' açıklamasını yaptı. Diğer taraftan piyasalarda ABD ekonomisinde resesyon endişelerinin artması, ayrıca Fed'in faiz indirimleri konusunda belirsizliğin sürmesinin etkisiyle risk iştahı geriledi. Yatırımcılar, Fed'in gelecek haftaki toplantısında hangi miktarda faiz indireceğine netlik kazandırmak amacıyla çarşamba günü ABD TÜFE verilerine odaklandı. Ek olarak perşembe günü ECB'nin faiz kararı öne çıkıyor. Şu aşamada paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,1025 destek - 1,1115 direnç seviyeleri arasında hareket gözlenebilir.

“XAU/USD: Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD istihdam verisi beklentinin altında açıklandı. Zayıf açıklanan istihdam verisinin ardından, bu hafta Çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verisi piyasaların odağında olacak. Piyasada önümüzdeki hafta faiz indirimine gidileceği yönündeki beklentiler gücünü korurken, indirimin boyutu ile tahminler bu hafta açıklanacak verilerin ardından değişiklik gösterebilir. Ek olarak, ABD ekonomisindeki ılımlı yavaşlama devam ederken Dolar Endeksi (DXY) cuma gününün ardından bu sabah da yükselerek 101,5 seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Fiyatlamalar tarafında Ons Altın haftanın son işlem gününü, %0,8 geri çekilmeyle 2.497 seviyesinde tamamladı. Teknik olarak, 2.475-2.460 seviyeleri destek olarak öne çıkarken, 2.530-2.540 seviyeleri direnç konumunda.”