Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.08.2024 04:00 Güncelleme: 16.08.2024 07:55

Ziraat Yatırım: ABD tahvil faizleri düşmeye devam ediyor

Ziraat Yatırım'ın analizine göre ABD tahvil faizleri düşmeye devam ediyor ve Dolar Endeksi (DXY) gerilemesini sürdürüyor.
Ziraat Yatırım: ABD tahvil faizleri düşmeye devam ediyor

Ziraat Yatırım, Eylül ayındaki Fed toplantısında faizin indirilmesine artık kesin gözüyle bakılırken, piyasalar indirimin boyutunun ne kadar olacağının tartışılmaya başlandığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"USD/TRY: ABD'de dün açıklanan temmuz ayı tüketici enflasyonu verisi, yıllık bazda piyasa beklentisi olan %3'ün altında gerçekleşerek %2,9 (Mart 2021'den bu yana en düşük) arttı. Eylül ayındaki Fed toplantısında faizin indirilmesine artık kesin gözüyle bakılırken, piyasalar indirimin boyutunun ne kadar olacağını tartışmaya başladı. Bu ortamda, risk iştahı artarken, ABD tahvil faizleri düşmeye devam ediyor ve Dolar Endeksi (DXY) gerilemesini sürdürüyor. Bugün yurtiçinde, merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri, haftalık BDDK ve TCMB verileri takip edilecek. ABD'de ise perakende satış verileri, Empire imalat endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. Son olarak, Fed üyelerinden yetkililerinin konuşmaları izlenecek. Dolar/TL sabah saatlerinde 33,60 seviyesinin üzerinde işlem görürken gün içerisinde bu seviyelerde hareketine devam edebilir. 

EUR/USD: Son açıklanan ABD makro verilerine ek olarak dün açıklanan TÜFE verilerinin beklentileri karşılamasının ardından, piyasalarda eylül ayında faiz indirimine gidileceği yönündeki beklentiler, ne kadarlık bir indirim yapılacağı yönünde evrilmeye başladı. Dolar Endeksi (DXY) ise 102,5 seviyesi civarında hareket ediyor. Öte yandan, parite dünü %0,2 yükselişle 1,1012 seviyesinde tamamladı. Ayrıca, bugün açıklanacak olan ABD perakende satışlar verisi ve Fed yetkililerinin açıklamaları da faiz indirim patikasında yol gösterici olabilir. Ek olarak, haftalık işsizlik maaşı başvuruları da bugünün gündeminde yer alıyor. Fiyatlamalar tarafında baktığımızda, 1,1050 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, 1,0950-1,0925 seviyeleri destek konumunda.

XAU/USD: ABD'de dün açıklanan TÜFE verilerinin sürpriz içermemesinin ardından değerli madende kar satışları gözlendi. Veri öncesinde tarihi zirvesine yakın işlem gören Ons Altın, veri sonrasında gelen satışlarla birlikte günü %0,7'lik kayıpla 2.448 seviyesinden tamamladı. ABD tarafında, Fed'in faiz indirimi yapıp yapmayacağı tartışmalarının yerini ne kadarlık bir indirim yapacağı tartışmaları alırken, Fed yetkilileri açıklamalarında bunun cevabının enflasyon verilerinden ziyade istihdam verilerinde olduğunu belirtmekte. Öte yandan, Afrika tarafındaki jeopolitik haber akışı değerli madene olan talebi artırabilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise tarihi zirve olan 2.484 seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 2.530 seviyesi hedeflenebilir. Geri çekilme halinde 20 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 2.420 noktası destek olarak takip edilebilir."