Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.09.2024 12:00 Güncelleme: 17.09.2024 12:40

Ziraat Yatırım: ABD piyasalarında rotasyonlar izlendi ve kararsızlık hakimdi

Ziraat Yatırım'ın analizine göre Fed'in faiz kararı öncesinde ABD piyasalarında rotasyonlar izlendi ve kararsızlık hakimdi.
Ziraat Yatırım: ABD piyasalarında rotasyonlar izlendi ve kararsızlık hakimdi

Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

"USD/TRY: Bu haftanın gündeminde yer alan Fed'in faiz kararı öncesinde ABD piyasalarında rotasyonlar izlendi ve kararsızlık hakimdi. Yapılacak olan faiz indirimiyle ilgili ise henüz miktar konusunda piyasalarda fikir birliği sağlanmış değil. Bugün için ise Fedwatch Tool'da 50 baz puan indirim beklentisi öne çıkmaya başladı. Bugün açıklanacak olan perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri yarın açıklanacak olan faiz kararı üzerinde etkili olabilir. Dolayısıyla verilerle birlikte oynaklık da artış gösterebilir. Veriler öncesinde Dolar endeksi (DXY) bu sabah yatay. Yurtiçinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV, kurumlar vergisi ve gelir vergisinde bir artışın gündemlerinde olmadığını belirterek, 2025'in sonunda enflasyonu %20'nin altına indirebileceklerini bildirdi. Diğer yandan, bu sabah açıklanan konut verileri fiyatlamalar üzerinde önemli bir etki yaratmazken; Dolar/TL, 34,0 seviyesinin hafif üzerinde seyrediyor. Kurda 34,0 seviyesinin hafif üzerindeki hareket günün geri kalanında sürebilir.

EUR/USD: ABD tarafında faiz indiriminin büyüklüğü konusundaki tartışmalar sürerken, bugün ABD'de açıklanacak veriler görüntüyü biraz netleştirebilir. Özellikle perakende satışlar verisi önemli. Veriler öncesinde ise fiyatlamalarda sakin bir seyri var. Dün %0,5 prim yapan ve 1,1133 seviyesinden kapatan EURUSD paritesi de yatay.  Öte yandan ECB yetkilisi Kazaks'ın faizlerin daha da düşeceği yönündeki açıklamaları Avrupa bölgesinde faiz indirimi döngüsünün devam edeceğini işaret ederken, kısa vadeli olarak Dolar tarafındaki hareketler parite üzerinde etkili olabilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise EURUSD'de 1,1175 - 1,12 ve 1,1250 seviyeleri sıralı direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Geri çekilme halinde ise 1,1090 - 1,1050 ve 1,10 noktaları destek olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Bu hafta çarşamba günü yapılacak olan Fed toplantısı piyasaların odağında olacak ana gelişme niteliğinde. Merkez bankalarının faiz indirimi trendiyle beraber Fed'in de faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak piyasalarda faiz indirim boyutuna yönelik kesin bir konsensüs oluşmuş durumda değil. 25-50 baz puanlık indirim arasında beklentiler henüz yön tayin etmiş durumda değilken, bugün ABD'de açıklanacak veriler beklentileri şekillendirebilir. Bu çerçevede verilerle birlikte paritede oynaklık yaratabilecekken, yükseliş trendinde olan değerli madende alım eğiliminin sürmesi ve 2.600 seviyesinin aşılması durumunda 2.620 hedef olabilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 2.566 ve 2.545 sıralı destekler olarak izlenebilir. "