Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.08.2024 05:00 Güncelleme: 16.08.2024 15:11

Ziraat Yatırım: ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 13 baz puan arttı

Ziraat Yatırım'ın raporuna göre ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 13 baz puan artarak yüzde 3,96'ya yükseldi.
Ziraat Yatırım: ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 13 baz puan arttı

Ziraat Yatırım, dün beklentilerden iyi gelen perakende satışlar ve istihdam verilerinin piyasalarda resesyon endişelerini hafiflettiğini bildirerek şu açıklamayı yaptı:

"USD/TRY: Dün beklentilerden iyi gelen perakende satışlar ve istihdam verileri piyasalarda resesyon endişelerini hafifletti. Fed'den agresif faiz indirim beklentilerinin azalması da tedirginliği azalttı. Risk iştahını destekleyen verilerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 13 baz puan artarak %3,96'ya yükseldi. Faizlerdeki artışla birlikte Dolar endeksi (DXY) de %0,4 primlendi. Bugün ABD'de açıklanacak konut ve inşaatla ilgili veriler dışında Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi yine risk iştahı üzerinde etkili olabilir. Yurt içinde ise dün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayımlandı. Bütçe dengesi, aylık bazda temmuzda 97 milyar TL açık verdi. Haziran ayında 275 milyar TL açık idi. Bugün ise ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi takip edildi. Buna göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi %43,31 oldu. (Önceki %42,95) Diğer yandan, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi %28,71 olarak gerçekleşti. (Önceki: %30,02) Fiyatlamalar tarafında bakıldığında, Dolar/TL bu sabah dünkü kapanış seviyesi olan 33,64'ün hafif üzerinde 33,70 civarında hareket ediyor. Kurda günü geri kalanında söz konusu seviye etrafında hareket devam edebilir.

EUR/USD: ABD'de dün açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi resesyon endişelerini azalttı. Açıklanan son verilerle birlikte Fed'in faiz indirimleri konusunda hareket kabiliyeti artmış durumda. Dün açıklamalarda bulunan St.Louis Fed Başkanı Musalem, son verilerin güveni artırdığını ve faiz indirimi için uygun zamanın yaklaştığını belirtti. Son gelişmelerle birlikte, Dolar güçlenmesiyle EURUSD dünkü işlem gününü %0,4 kayıpla 1,0982 seviyesinden tamamladı. Bugünün veri ajandasında yine ABD'de ikincil öneme sahip veriler izlenecek. Teknik seviyelere bakıldığında ise 1,10 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlayamayan parite de 1,0950 ve 1,0910 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü bir harekette ise 1,1010 ve 1,1050 noktaları direnç olarak izlenebilir.

XAU/USD: ABD tarafından gelen son verilerin beklentileri karşılamasıyla birlikte, ekonominin gücünü koruduğu görüldü. Dün ABD perakende satışlar verisi beklentileri üzerinde, işsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin altında açıklandı. Bu ortamda ABD faizleri ve Dolar yükselirken, değerli maden dirençli durdu. Ons Altın günü %0,4 yükselişle 2.457 seviyesinden tamamladı. İyi veriler karşın Fed'den eylül ayında faiz indirim beklentileri devam ediyor. Diğer yandan, jeopolitik tarafta da kırılgan ortam var. Bu kapsamda, Ons Altın güçlü kalabilir. Olası yükselişlerde 2.475/85 direnç bölgesi olarak izlenebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 2.420 civarı ana destek konumunda. Ara destek ise 2.435 seviyesinde."