Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 12:00 Güncelleme: 21.08.2024 12:59

Ziraat Bankası: Risk iştahındaki kısmi azalmaya karşın Dolar'daki düşüş devam etti

Ziraat Yatırım'ın değerlendirmelerine göre Cuma günü Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşacak olan Powell'ın faiz indiriminde eylül ayını işaret etmesi bekleniyor.
Ziraat Bankası: Risk iştahındaki kısmi azalmaya karşın Dolar'daki düşüş devam etti

Ziraat Yatırım, FX gündemini şu şekilde değerlendirdi:

"USD/TRY: Dün yurtiçinde TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısı izlendi. TCMB, politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tuttu. Karar Metni'nde enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş yinelenirken, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Yurtdışında ise veri sakin günde risk iştahındaki kısmi azalmaya karşın Dolar'daki düşüş devam etti. Cuma günü Jackson Hole Sempozyumu konuşacak olan Powell'ın faiz indiriminde eylül ayını işaret etmesi bekleniyor. Faizlerde de düşüş eğilimi var. Dolar'ın da faizlere eşlik ettiğini gözlemliyoruz. Dolar'daki baskı ve şahin geçen TCMB toplantısına rağmen Dolar/TL'de ise yükseliş eğilimi var. Dün 33,89 seviyesinden kapatan kur bu sabah söz konusu seviyenin üzerinde kalma eğiliminde. Kısa vadeli kurda 34,0 seviyesi zorlanabilir. Bugünkü ajandada ABD'de TSİ 21'de Fed'in temmuz ayı toplantı tutanakları yayımlanacak."

"EUR/USD: Veri bakımından sakin geçen haftada Dolar'daki güçsüzlük devam ederken, parite dün %0,4 oranında yükselerek 1,1130 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Risk iştahındaki hafif azalış eğilimine karşın paritede bu sabah dünkü seviye etrafında hareketler sürüyor. Fiyatlamalarda etkili olabilecek gelişme olarak bu akşamki Fed toplantı tutanakları öne çıkıyor; ancak Jackson Hole Sempozyumu öncesinde tutanakların kalıcı bir oynaklığa neden olmasını beklemiyoruz. Teknik olarak bakıldığında, kısa vadeli 20 saatlik ortalamasını destek yaparak yükseliş eğilimi gösteren paritede 1,1115 yakın destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kalındıkça 1,1165 hedef olabilir. Sonraki hedef ise 1,12 seviyesinde. Öte yandan, 1,1115 desteğinin altında kar satışları gözlenebilir ve 1,1075 ardından 1,1040 sıralı destekler hedef olabilir."

"XAU/USD: Fed'e yönelik faiz indirim beklentileri gündemde kalmaya devam ederken, Dolar ve ABD tahvil faizlerinde düşüş eğilimi var. Bu ortamda Ons Altın 2.500 seviyesinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Bugün Fed tutanakları dışında önemli bir gelişme gözlenmezken, değerli madende 2.500 desteğinin korunabileceğini düşünüyoruz. Aksi durumda 2.486 tepki gelebilecek destek konumunda. Diğer yandan, olası yükselişlerde 2.530 direncinin üzerinde 2.545 bölgesi takip edilebilir."