Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 11:00 Güncelleme: 19.08.2024 11:30

Zelenski: Rus işgalciler, Zaporijya Nükleer Santrali'ni kontrol ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusların Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ni kontrol ettiğini açıkladı.
Zelenski: Rus işgalciler, Zaporijya Nükleer Santrali'ni kontrol ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, iki yıldan uzun süredir Rusların Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ni kontrol ettiğini duyurdu.

Rusların Ukrayna'nın, tüm Avrupa'nın ve dünyanın radyasyon güvenliği için temel bir tehdit oluşturduğunu belirten Zelenski, şunları söyledi:

"Rusya, ZNPP'de bir felaket tehdidiyle dünyaya şantaj yapıyor. Santralin bulunduğu alanı, Nikopol ve diğer yakın topluluklara yönelik saldırılar için bir üs olarak kullanıyor ve ZNPP'nin topraklarında askeri ekipman ve mühimmat depoluyor. Santralin Ukrayna kontrolüne geri dönmesi, tüm güvenlik standartlarına tam uyumu sağlayacak ve ZNPP çevresindeki durumu normalleştirecektir."

Başkan Zelenski, "On yıllardır, Ukrayna nükleer tesislerinde en yüksek güvenlik seviyesini korumuştur ve bunu yapmaya devam edecektir. Ancak, bu durum Rusya'nın ZNPP'deki suç teşkil eden varlığının sona ermesini gerektirir" dedi.