Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.04.2024 12:02 Güncelleme: 17.04.2024 14:32

Yunanistan deniz parklarında dip trolünü yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu

Stockholm, 17 Nisan (Hibya) - Yunanistan, deniz parklarında dip trolünü yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu.
Yunanistan deniz parklarında dip trolünü yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu

Yasa iki yıl içinde milli parklarda ve 2030 yılına kadar da ülkenin deniz koruma alanlarının tamamında yürürlüğe girecek.

Yunanistan, Avrupa 'da tüm ulusal deniz parkları ve koruma alanlarında dip trolünün yasaklandığını duyuran ilk ülke oldu.

Ülke, "çeşitli ve eşsiz deniz ekosistemlerini" korumak için 780 milyon Avro harcayacağını söyledi.

Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis Salı günü Atina'da düzenlenen Our Ocean konferansında delegelere "Biri İyonya'da diğeri Ege'de olmak üzere iki ilave deniz milli parkı kurarak deniz koruma alanlarımızın boyutunu yüzde 80 oranında arttırdık ve deniz karasularımızın üçte birini kapsadık.

2026 yılına kadar milli parklarımızda ve 2030 yılına kadar da tüm deniz koruma alanlarında dip trolünü yasaklayacağız." diye konuştu.

Mitsotakis. ayrıca yasağı uygulamak için insansız hava araçları da dahil olmak üzere son teknoloji ürünü bir gözetim sistemi kurulacağını söyledi.

Önerilen İyonya deniz milli parkı Yunan karasularının neredeyse yüzde 12'sini kapsayacak ve ispermeçet balinaları, çizgili yunuslar ve hassas Akdeniz Foku gibi deniz memelilerini ve Yunan karasularının yüzde 6.61'ini kapsayan Güney Ege MPA'sını koruyacak.

Doğa korumacılar bu açıklamayı memnuniyetle karşıladı ve bu hareketin diğer AB ülkelerinin de aynı şeyi yapması için bir "domino etkisi" yaratmasını umduklarını söyledi.