Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.08.2024 12:00 Güncelleme: 05.08.2024 14:30

Ynet: İsrailli yetkililer İran'a önleyici bir saldırı olasılığını değerlendiriyor

İsrail merkezli haber portalı Ynet'in yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrailli yetkililer İran'dan gelmesi beklenen bir saldırıya karşılık vermek için önleyici bir saldırı olasılığı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri değerlendiriyor.
Ynet: İsrailli yetkililer İran'a önleyici bir saldırı olasılığını değerlendiriyor

Haberde, "Başbakan ve güvenlik yetkilileri ilk kez olası bir önleyici saldırıyı görüştü" denildi.

Ancak portal bunun için ABD veİsrail'in İran'ın saldırı planı da dahil olmak üzere gerekli istihbarata sahip olması gerektiğini belirtiyor.

Aynı zamanda, İsrailli yetkililere göre, İsrail'in askeri potansiyeli ve Amerikan askeri müdahalesinin seviyesi "zirveye ulaştı."

31 Temmuz'da Filistinli Hamas hareketi, siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin İran'ın yenicumhurbaşkanının yemin törenine katılmak üzere geldiği Tahran'daki konutuna düzenlenen bir saldırıda öldüğünü bildirdi. Hareket İsrail ve ABD'yi suçlayarak saldırının cevapsız kalmayacağı sözünü verdi. Ayrıca bir gün önce Lübnanlı üst düzey bir Hizbullah komutanı olan Fuad Şükr, İsrail'i n Beyrut'un güney banliyölerinden birine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.Hizbullah lideri Hasan Nasrallah hareketin İsrail'le mücadelede yeni bir aşamaya geçtiğini söyledi

İsrailliler Haniye'nin ölümüyle ilgili iddialar hakkında yorum yapmadı ancak IDF'nin 12 Dürzi çocuğun ölümüne neden olan GolanTepeleri bombardımanından sorumlu tuttuğu Şükr'e yönelik suikast girişimini üstlendi.

New York Times'a göre Haniye'nin öldürülmesinin ardından İran'ın Dini Lideri Ali Hamaneyİsrail'in doğrudan vurulması emriniverdi. Devrim Muhafızları, Haniye'nin kanının uygun bir şekilde, uygun bir yer ve zamanda gerçekleştirilecek "ağır bir ceza" ile karşılık bulacağını söyledi.

NBC News tarafından ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkiliye dayandırılarak verilen habere göre, Yahudi devleti İran ve Hizbullah'tan gelebilecek birkaç günlük bir saldırıya hazırlanıyor.