Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 09:00 Güncelleme: 13.08.2024 08:26

Yılmaz: Amacımız istikrar içinde dengeli büyümek, istihdam imkanlarımızı geliştirmektir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dönemsel olarak enflasyonla mücadele ve büyüme arasındaki dengede bazı zorluklar yaşansa da orta ve uzun vadede bu iki hedefin uyum içinde olduğunu belirtti.
Yılmaz: Amacımız istikrar içinde dengeli büyümek, istihdam imkanlarımızı geliştirmektir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Haziran ayında işsizlik oranının yüzde 9,2’ye çıktığını belirterek "Yükselişe rağmen işsizlik oranı tek hanede ve 2024 geneli için yüzde 10’3 olan OVP tahmininin altında kalmaya devam etti." dedi.

Haziran ayındaki artışta enflasyonla mücadele sürecinde uygulanan sıkılaştırıcı politikaların yanı sıra Haziran ayına özgü geçici etkilerin de söz konusuğuna dikkat çeken Yılmaz, "Haziran ayında okulların tatile girmesi ile iş arayanların sayısındaki artış ve 9 günlük Kurban Bayramı tatili değerlendirilmesi gereken etkiler arasında. Bir yandan başlamış olan dezenflasyon sürecini devam ettirirken, diğer yandan bu sürecin büyüme ve istihdam üzerindeki kısa dönemli etkilerini dikkatle izliyor ve bu etkileri azaltmaya dönük çabamızı sürdürüyoruz." açıklamasını yaptı.

Yılmaz, reel sektör yatırımlarına dönük seçici kredi ve teşviklerin, yatırım ortamını iyileştirici düzenlemeler, ihracatı önceleyen vergi oranları ve uygun koşullu finansman, istihdam edilebilirliği artırmaya dönük mesleki eğitim ve işgücü politikalarının bu çerçevede izlenen politikalar arasında olduğunun altını çizerek şu ifadelere yer verdi:

"Amacımız istikrar içinde dengeli büyümek, istihdam imkanlarımızı geliştirmek, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmaktır. Dönemsel olarak enflasyonla mücadele ve büyüme arasında denge kurmada bazı zorluklar yaşansa da orta ve uzun vadede bu iki hedef uyum içindedir. Fiyat istikrarı öngörülebilirliği ve güven ortamını pekiştirerek sürdürebilir büyüme için de güçlü bir zemin oluşturmaktadır."