Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.05.2024 23:00 Güncelleme: 17.05.2024 14:44

Yılmaz: 4 yılın ardından risk primimiz 270 puan düzeyiyle en düşük seviyede gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yabancı yatırımcının ekonomik programa duyduğu güvenle birlikte Türkiye'ye sermaye girişlerinin artarak devam ettiğini belirtti.
Yılmaz: 4 yılın ardından risk primimiz 270 puan düzeyiyle en düşük seviyede gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yabancı yatırımcının ekonomik programa duyduğu güvenle birlikte Türkiye'ye sermaye girişlerinin artarak devam ettiğini belirtti.

Bunun bir sonucu olarak, geçen yıl seçim öncesinde 700 puanı aşan CDS risk priminin de düşmeye devam ettiğini aktaran Yılmaz, 4 yılın ardından risk priminin 270 puan düzeyiyle en düşük seviyede gerçekleştiğini açıkladı.

Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti:

"Yurt dışı yatırımcının, 10 Mayıs haftasında Türk tahvillerindeki rekor seviyedeki alımıyla birlikte hisse senedi ve tahvil piyasası aracılığıyla ülkemize yurt dışından gelen döviz miktarı 22 Mart-10 Mayıs 2024 döneminde nette yaklaşık 6,4 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Sermaye girişlerinin artmasıyla rezervlerimiz de güçlenmeye devam etmektedir. TCMB brüt rezervlerindeki artış 10 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 7,5 milyar dolara ulaşmış, böylelikle son 3 yıl içindeki en yüksek haftalık rezerv artışı kaydedilmiştir. Böylece 31 Mart yerel seçim sürecinden bu yana, Merkez Bankamızın döviz alımı ve döviz kazandırıcı işlemler sonucunda SWAP hariç net rezervlerinde 42 milyar dolarlık artış olmuştur."

Rezervlerdeki artış ve artan yabancı sermaye girişlerinin, dezenflasyon sürecine önemli bir katkı sağlayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Kararlılıkla uyguladığımız programımızın etkilerini hem reel sektörde hem finansal piyasalarda görmeye devam edeceğiz." dedi.