Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.08.2024 07:00 Güncelleme: 19.08.2024 22:56

Yerli enerji içeceği 18 ülkeye ihraç edildi

Toptan ürün satışı E-Palet platformunun kurucusu Aykul Esel, I-COOL adında bir enerji içeceği ürettiklerini duyurdu. 14 Şubat'ta üretimine başlanan ve 1 Haziran'da iç piyasaya giren ürün bugüne kadar yaklaşık 18 ülkeye ihraç edildi.
Yerli enerji içeceği 18 ülkeye ihraç edildi

2025 yılı sonuna kadar ülke sayısını en az 5 katı arttırma hedeflerinin olduğuna değinen Esel, bu konuda bir dünya markası olma yolunda emin ve kalıcı değerler ile ilerlediklerini ifade etti.
Türkiye’de İthal markaların raflardaki satış fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren Esel, aynı kalitedeki enerji içeceği grubunu Türkiye’de çok daha uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşturacaklarını ifade ederek, “6 ay gibi bir süreçte çok hızlı bir büyüme ve global arenada ihracat performansı sergiledik. Türkiye pazarında ise çok ümitliyiz. 20 Ağustos itibariyle 81 ilde yaklaşık 12 bin 400 şubede Türkiye’nin discount (indirimli) mağazaları ile iş birliği sağladık. 20 Ağustos tarihinde raflardaki yerimizi alarak tüketicilerimiz ile buluşacağız” dedi.

"Sadece bir enerji içeceği değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı sunmayı hedefledik"

Ürün hakkında bilgiler veren Aykul Esel, “Sadece bir enerji içeceği değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı sunmayı hedefledik. Marka oluşumunda ‘Kendin Ol’ mottosu ile insanların içindeki sesleri ve düşünceleri birleştirmek istediğimiz bir ürün. Yeni nesilde cinsiyet ayırımı yapmadan tasarlanmış yenilikçi bir ambalaj, unisex bir renk, simge kullanımı olmayan bir yaklaşım modeli ile kolay ulaşılabilir bir enerji içeceği formunu amaçladık. I-COOL Energy Drink olarak, insanların aktif ve enerjik bir yaşam tarzını benimsemelerine yardımcı olmak için yola çıktık. Amacımız, günlük hayatta karşılaşılan zorluklarla başa çıkarken insanların içlerindeki potansiyeli keşfetmelerine destek olmak. Tüketicilerimizin sağlığı ve refahı bizim için en büyük öncelik. Bu nedenle, ürünlerimizi geliştirirken en yüksek kalite standartlarına ve doğal içeriklere önem verdik” diye konuştu.

“6 ayda 18 ülkeye ihraç ettik”

Sektörde yaklaşık 17 yıldan beri hizmet verdiğini ifade eden Esel, şunları ekledi:

“Bundan tam 3 buçuk yıl önce toptan ve yerel market zincirlerine hitap etmek üzere E-Palet adında bir aplikasyon kurdum. Tamamen Türkiye’deki toptancılara, gross ve yerel marketlere paletli satış yapmak üzere kurduğum bir aplikasyondu. 3 yıl içerisinde yaklaşık 980 üyeye ulaştık. Hem yurtiçi hem de yurt dışındaki müşterilerimize ithal ürün tedariği sağlıyoruz. Sektörde geçirdiğimiz birikim ve tecrübelerimizin tümünü enerji içeceğimizin üretim süreçleri, büyüme grafiği ve hedeflerimize ulaşma potansiyelini kullanarak her geçen gün geliştirdik. Tüm dünyadaki yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle tüketici ile buluşan ürünlerin raflardaki fiyatlarında çok ciddi artış gözlemleniyor. Biz de bununla ilgili yaptığımız uzun soluklu araştırmalar sonucunda tüketimin ithal ürünlerde günden güne azaldığını gördük. Artık yüzde 100 yerli sermayeyle ülkemize aynı kalite ve standartlarda bir ürün kazandırmamız gerekiyordu. Bizim de en verimli ve en iyi alanımız meşrubat ve enerji içeceği olduğu için ürünümüzün üretim ve satışlarına başladık. Yüzde 100 milli sermaye ile Ortadoğu başta olmak üzere, Irak, İran, Libya, Suriye, Katar, Dubai, Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, Kosova ve Arnavutluk gibi ülkeleri de dahil ederek ilk 6 ayında 18 ülkeye ihracat yaptık.”

“İnanıyoruz ki önümüzdeki 2 yıl içerisinde birçok ülkede raflardaki yerini alacak”

Türkiye pazarından ümitli olduklarını ifade eden Esel, “Ürün gamımızı her geçen gün geliştirme hedefi ile hareket ediyoruz. 4 buçuk ayda diğer farklı tatlarla nasıl değerlendirebiliriz diye onların Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Ürünümüzün diğer aromatik tatlarını da 2025 yılında pazara sürmeyi hedefliyoruz. Türkiye pazarından çok ümitliyiz. İnanıyoruz ki enerji içeceğimiz 2 yıl içerisinde birçok ülkede bulunacak. Artık kendi markamızı ve kendi tadımızı dünyaya duyurmak zorundayız. Raflara dikkat ederseniz çoğu ürünün yüzde 60 veya 70’i ithal ürün. Artık yerli sermaye ve yerli markalarımıza değer vermek zorundayız” dedi.

“Laboratuvar sonuçlarında ne kadar kaliteli ürün olduğunu kanıtlayabiliriz”

Esel, “Biz sadece enerji içeceği üretmiyoruz. Yani kutularımızın içindekileri sadece enerji içeceği olarak nitelendiremeyiz. Enerji içeceği içinde bulunan B vitaminlerinden dolayı enerji içeceği adını alıyor ama bizler nitelikli Ar-Ge çalışmalarımız ile farklı aromatik tatları ve doğal bileşenleri ürünümüze yansıttık. Limon tadını fazlalaştırdık bu da ürünün fresh (taze) olmasına sebep oldu. İnsanlar genelde enerji içeceğini alkolle tüketilen veya sağlıksız bir içecek olarak görüyor ama biz bununla ilgili dünyada isim yapmış laboratuvarlarda testler gerçekleştirdik. Bizim ürünlerimizin laboratuvar sonuçlarında ne kadar kaliteli ve içilebilir ürün olduğunu kanıtlayabiliriz” diye konuştu.

“Organik büyümeye karar verdik”

Organik büyümeye karar verdiklerini ifade eden Esel, “Hem ülke içi distribütörlükler hem de yurt dışındaki distribütörlükler konusunda iş birliği içinde olmak isteyen kişi ve kurumlarla görüşme halindeyiz. Organik büyüme çerçevesinde yaptığımız araştırmalara göre; ihracattaki 2025 yılı hedefi minimum 500 milyon dolar, maksimum 1 buçuk milyar dolar seyrinde. Bu büyüme ve başarıyı her geçen gün arttırarak, geçmiş tecrübelerimiz, iş planlamalarımız, hedeflerimiz ve kararlılığımız ile bu oranları yüzde 80’e kadar getirebileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

“Markamızı global arenada dünyaya açılmasını sağlayacak bir partner ile yollarımızı birleştirebiliriz”

Yatırım tekliflerinin de olduğunu belirten Esel, “İş girişim ve gelişim politikalarımızda; yatırımcıların ülkemiz başta olmak üzere ciddi ses getirecek, ürünümüzün yaygınlaşmasını sağlayacak, markamızı global arenada dünyaya açılmasını sağlayacak bir partner ile yollarımızı birleştirebiliriz, iş ortaklıkları ile markamızın bir dünya markası olarak global arenada yer almasını sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Bölgesel istihdamda 220 personele kadar çıkabiliriz”

Fabrikalarındaki istihdam sayısında da artış olacağını söyleyen Esel, şunları ekledi:

“Şu an fabrikamızda 22 kişiye istihdam sağlamaktayız. İç pazara yayılmaya başladığımız şu dönemlerde personel sayımızı günden güne hızla arttırmayı hedefliyoruz. 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 220 iş arkadaşımıza istihdam sağlamayı ön görüyoruz.”