Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 11:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:14

Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik yürürlüğü girdi

Ticaret Bakanlığı, Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik yürürlüğü girdi

Ticaret Bakanlığı, ikinci el piyasasında sıklıkla alışverişe konu olan cep telefonu ve tabletlerin belirli standartlar çerçevesinde yenilenerek sertifikalı ve garantili bir şekilde tekrar satışa sunulmasına yönelik uygulama usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik'i hazırladı ve yönetmelik 31221 sayılı ve 22.8.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlık, yürürlüğe giren Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile oluşan değişiklikleri şöyle açıkladı:

"Yapılan yeni düzenleme ileyenileme merkezlerine şubelerinin yanı sıra yenileme yetkisi verecekleri ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapma imkânı tanınmakta, böylece yenileme hizmeti sunacak TSE hizmet yeterlilik belgesi sahibi hizmet noktası ağının genişletilmesi amaçlanmaktadır. 

Söz konusu yeni düzenleme uyarınca yenilemeyetkisi verilen ticari işletmenin bu yetkiyi başka işletmelere devretmesi kesin olarak yasaklanarak, yenileme hizmetinin yalnızca yetkin işletmelerce sunulması sağlanmaktadır.

Daha önceki düzenlemede aykırılık halinde yalnızca yenileme merkezinin yetki belgesinin iptaline yönelik bir yaptırıma yer verilmişken, yeni düzenleme uyarınca belge iptalinin yanı sıra ihlalin niteliğine göre belgenin 6 aya kadar askıya alınması yaptırımı getirilerek, mevcut yaptırımlar ihlale uygun olarak kademeli hale getirilmekte, böylelikle hem sektörün, hem de tüketicilerin menfaatine hizmet edecek bir ticari atmosferin oluşmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Sektöre yönelik bütüncül bir yaklaşım sergilemek adına, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünlerin Bakanlığımız tarafından oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirilmektedir. Söz konusu uygulamanın detaylarına ilişkin esaslar ise Ticaret Bakanlığı tarafından ayrıca ilan edilecek, yeni düzenlemede belirtilen üç aylık geçiş süreci sonrasında hayata geçirilecektir.

Yapılan yönetmelik değişikliği uyarınca yenilemeyetkisi verilen şubeler ve ticari işletmeler ile yenileme merkezi arasında müteselsil sorumluluk ilişkisi tesis edilerek, tüketicilerin haklarını ararken, muhataplarına ulaşmaları da garanti altına alınmaktadır. "