Sağlık Kaynak: Hibya Haber Ajansı 28.08.2024 12:01 Güncelleme: 23.08.2024 07:33

Yeni Zelanda, kuş gribine karşı nesli tükenmekte olan kuşları aşılıyor

Yeni Zelanda, ölümcül H5N1 kuş gribi türü gelmeden önce nesli tükenmekte olan kuşların aşılanmasına hız verdi.
Yeni Zelanda, kuş gribine karşı nesli tükenmekte olan kuşları aşılıyor

Ülke, yerli kuşlar üzerinde aşılama denemelerinin ikinci aşamasındadır ve ilk sonuçlar bunun yüksek derecede patojenik H5N1 kuş gribi türüne karşı etkili bir savunma hattı olabileceğini göstermektedir. Virüs diğer ülkelerdeki kuş popülasyonlarını yok etti, Yeni Zelandalı uzmanlar ise tüm türleri yok edebileceğinden korkuyor.

Kuşlar Yeni Zelandalıların kalbinde özel bir yere sahipler. Memelilerden çok daha fazla yerli kuşa sahip bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda'da kuşlar popüler kültürü domine edebiliyor.

Yılın kuşu yarışması büyük bir çekişmeye sahne olurken, 2015 yılında ulusal bayrağın yeniden tasarlanması için düzenlenen bir yarışmada gözlerinden lazer fırlatan bir Kivi 'nin yer aldığı tasarım dillere destan bir favori haline geldi.

Nesli kritik derecede tehlike altında olan beş türden ( takahē, kākāpō, tūturuatu (kıyı yağmurcunu), kakī (siyah batağan) ve bir tür kākāriki) küçük bir kuş grubuna Ocak ayının sonundan itibaren birer ay arayla iki doz aşı uygulandı ve altı aylık etkinlik testleri başlamak üzere.