Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.07.2024 17:00 Güncelleme: 30.07.2024 14:58

Yavaş: Emeklileri soktuğunuz darboğazın sorumlusu CHP'li belediyeler değil, sizsiniz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçen günlerde ileri sürülen SGK borcu iddiaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Yavaş: Emeklileri soktuğunuz darboğazın sorumlusu CHP'li belediyeler değil, sizsiniz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçtiğimiz günlerde ileri sürülen "SGK’ye en borçlu belediye" iddialarına düzenlediği basın toplantısı ile cevap verdi.

Her zaman şeffaf yönetim anlayışını benimsediklerinin altını çizerek açıklamalarına başlayan Yavaş, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri şeffaf, hesap verebilir, katılımcı ve mali disiplin ilkelerini benimseyen bir yönetim anlayışını benimsedik, hayata geçirdiğimiz projelere bu ilkelere göre yön verdik. Tüm harcamalarımızı kentte en büyük söz hakkına sahip olan vatandaşlarımıza duyurduk, mali tablolarımızı internet sitemizden, ihalelerimizi YouTube üzerinden canlı yayınladık. Her konuda şeffaf ve hesap veren bir yönetim olduk.” dedi.

Her zaman Ankaralı hemşehrilerinin ihtiyaçlarını öncelediklerini kaydeden Yavaş, “Hiçbir zaman çılgın ve çöp projelere para harcamadık. Başkentlilerin soğuk kış günlerinde evlerinin ısınmasını, çocuklarımızın protein alarak büyümesini, emeklilerimizin refahını, pandemide esnafın bütçesini, 6 Şubat’tan sonra uzanacak bir elin varlığına ihtiyaç duyan depremzede ailelerimizi ve ülkemizin aydınlık yüzleri olan öğrencilerimizi düşünerek projelerimizi hayata geçirdik. Ancak göreve geldiğimizde önceki yönetimin gerçekçi olmayan çöp projeleri nedeniyle oluşan borç yüküyle karşı karşıya kaldık ve bu durum elbette bizim için ciddi mali zorluklar yaşattı.” diye konuştu.

SGK’nin 96 milyar lira alacağının 2023 yılı gelirlerinin yaklaşık yüzde 4’üne denk geldiğini kaydeden Yavaş, şunları aktardı:

“Gelirinizin yüzde 4’ünü karşılayan belediye prim borçlarına konu edeceksiniz alacaklarınızı, yüzde 10’unu teşkil eden belediyelere bütün yükü yıkacaksınız. Yüzde 90’dan da tahsil etseniz belki o zaman emeklileri üç beş kuruş faydanız olur. Emeklileri soktuğunuz darboğazın sorumlusu CHP’li belediyeler değil, sizsiniz. Yani sadece ve sadece şu andaki CHP’li 412 belediyenin prim borçlarını çıkarıp alacaklarımız yüzde şu kadarı CHP’li belediyeler deniyor. Büyük çoğunluğu sizin borcunuz yani Keçiören Belediyesinin borcu şu anda CHP’li belediyenin borcu diyebilir misiniz? Ödememişsiniz, hiçbir işlem yapmamışsınız şimdi kalkıp bunu 31 Mart’ta halkın iradesini kabullenmediğiniz ortada Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin üstlerine sarıyorsunuz.”

Şu anki borcun 174 milyon dolar yani 5 milyar 571 milyon lira olduğunu aktaran Yavaş, en borçlu belediyelerin CHP'li olduğu yönünde yalan söylendiğini belirterek, "Keçiören Belediyesi'nin 1 şirketi, 2 bin 850 çalışanı var, sigortalı başına düşen 456 bin lira. Bizde 16 şirket, 30 bin çalışan var, sigortalı başına düşen 190 bin lira. Mamak Belediyesi'nin 2 şirketi var, 296 milyon lira borcu var. Gölbaşı Belediyesi'nin 272 milyon lira borcu var, 1 şirketi var. Kahramankazan'ın 1 şirketi var, 240 milyon lira borcu var. Şimdi bunları CHP'li belediyeler sınıfına koyuyorlar algı operasyonu yapıyorlar " diye konuştu.