Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Musa ALİOĞLU 16.07.2024 12:00 Güncelleme: 16.07.2024 12:28

Yatırımcılar Powell'ın faiz indirimi yorumlarını sindirirken Avrupa piyasaları düşüşle açı

İstanbul, 16 Temmuz (Hibya) - Yatırımcılar bölgenin ekonomik ve siyasi görünümünü ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerine ilişkin yorumlarını değerlendirirken, Avrupa hisse senetleri Salı günü düşüşle açıldı.
Yatırımcılar Powell'ın faiz indirimi yorumlarını sindirirken Avrupa piyasaları düşüşle açı

Tüm sektörler ve büyük borsalar kırmızıda işlem görürken, pan-Avrupa Stoxx 600 Londra saatiyle 8:55'te yüzde 0,46 düştü. Otomotiv yüzde 1,35 değer kaybederek kayıplara öncülük ederken, madencilik hisseleri de yüzde 1,34 değer kaybetti.

Alman moda evi Hugo Boss'un hisseleri, şirketin "devam eden makroekonomik ve jeopolitik zorluklar" nedeniyle tüm yıl satış görünümünü düşürmesinin ardından yüzde 10'dan fazla düştü. Burberry'nin hisseleri, zayıf lüks talebi üzerine kar uyarısı yayınladıktan bir gün sonra yüzde 3,3 daha düşük işlem gördü. Bu arada, Ocado, İngiliz online bakkalın ilk yarı zararının azaldığını bildirmesi ve tüm yıl beklentilerini yükseltmesinin ardından yüzde 18,5 yükseldi.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın, Fed'in politikası "uzun ve değişken gecikmelerle" çalıştığı için merkez bankasının faiz oranlarını düşürmek için enflasyonun yüzde 2'ye ulaşmasını beklemeyeceğini söylediği güvercin yorumlarını sindiriyor. Powell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Enflasyonun yüzde 2'ye inmesini beklerseniz, muhtemelen çok uzun süre beklemiş olursunuz" dedi.

Trump'ın yorumları, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a yönelik başarısız suikast girişiminin parti için büyük kazanımlara yol açacağı ve Trump yönetiminin daha dostane mali politikalar izleyeceği beklentileriyle birleşince Wall Street Pazartesi günü yükselişe geçti. Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların Powell'ın yorumlarına tepki vermesiyle gece boyunca karışık seyretti. ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Dow Jones Endüstriyel Ortalamasının rekor seviyede kapanmasının ardından Pazartesi günü hafif yükseldi.