Sektör Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.09.2024 10:00 Güncelleme: 13.09.2024 15:29

Yanık Yurt, APİKAM'da ziyaretçilerini bekliyor

Büyük İzmir Yangını odağında Kurtuluş Savaşı sürecinde Batı Anadolu'da büyük tahribata yol açan yangınları ele alan "Yanık Yurt - Kurtuluş Savaşı'nda İzmir ve Batı Anadolu Yangınları Sergisi", İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde (APİKAM) açıldı.
Yanık Yurt, APİKAM'da ziyaretçilerini bekliyor

Büyük İzmir Yangını sonrası şehirde inşa edilen ilk yapılardan biri olan APİKAM, kent tarihi için önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Aybala Yentürk ve Nejat Yentürk’ün, proje koordinatörlüğünü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı’nın yaptığı “Yanık Yurt-Kurtuluş Savaşı’nda İzmir ve Batı Anadolu Yangınları Sergisi’ ziyaretçileriyle buluştu.

20 Haziran 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilecek sergi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Levent Yıldır, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay ve  25. ve 26. Dönem CHP milletvekili Zeynep Altıok’un katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.

Kurtuluş Savaşı sürecinde Batı Anadolu’da büyük tahribata yol açan yangınları geniş bir perspektifle ele alan serginin odağında 1922’de yaşanan Büyük İzmir Yangını bulunuyor. Sergi, Kurtuluş Savaşı yıllarında Batı Anadolu’da yaşanan yangınları, APİKAM Arşivi’nden, özel koleksiyonlardan ve birçok yerli ve yabancı kurumdan derlenen fotoğraf, film, belge ve objelerle ortaya koyuyor.

Sergide, Milli Mücadele’nin son günlerinde yaşanan yangınların daha önce görülmemiş fotoğraflarına da yer veriliyor. Görsel ve işitsel kompozisyonların yanı sıra koku alma duyusunu da kapsayan sergileme tekniklerinin kullanıldığı sergide, Büyük İzmir Yangını sırasında kullanılan ve İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda muhafaza edilen itfaiye araçları da sergilendi.

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Levent Yıldır, “Konuşmaları dinlerken, zamanın ruhu kavramı aklıma geldi. Bu hem anlaması zor hem de bir o kadar da önemli bir konu. Hemen ardından Walter Benjamin’in ‘Tarihsel mesafe, eleştiri gücümüzü artırır’ sözünü hatırladım. Peki, bu eleştiri gücümüz nasıl artar? Zamanın ruhunu karakterize eden şeyin, hızla her şeyi unutmak olduğunu düşünüyorum. Sanki ne kadar çabuk unutabilirsek o kadar kendimizi daha iyi hissedebiliriz gibi geliyor. Bu eleştiri gücünü besleyen şeyin arşiv olduğunu söylemek istiyorum” dedi.

Sesli rehber hizmetiyle destek verilecek sergi, Türkçe ve İngilizce anlatımla ziyaretçisiyle buluşmaya devam edecek. Tasarımından kurulumuna kadar tümüyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları ve APİKAM personelinin emeğiyle meydana getirilen sergi, 20 Haziran 2025 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.