Halkbank web
Ekonomi Kaynak: İlker Fatih KUŞÇU 16.07.2024 17:00 Güncelleme: 16.07.2024 12:43

"Yabancı sermayeli işletmelerin Çin'de yeni fırsatları"

 "Biz, Çin'in ekonomik büyümesine uzun vadede iyimser bakıyoruz. Birçok politika ve kararın alınmasıyla birlikte, Çin ekonomisinin iyiye doğru seyretme eğilimi daha da güçlenecek ve şirketimizin ticari işleri de daha da gelişecektir."
"Yabancı sermayeli işletmelerin Çin'de yeni fırsatları"

CGTN Muhabiri Barış Liu, Singapur’un ev eşyaları markası OSIM şirketinin üst düzey yöneticilerinden Mindy Wang'ın “Biz, Çin’in ekonomik büyümesine uzun vadede iyimser bakıyoruz. Birçok politika ve kararın alınmasıyla birlikte, Çin ekonomisinin iyiye doğru seyretme eğilimi daha da güçlenecek ve şirketimizin ticari işleri de daha da gelişecektir.” sözleri Çin’in bu yılın ilk yarısındaki ulusal ekonomik verilerini değerlendirirken söylediğini aktardı.

"Söz konusu yöneticinin Çin ekonomisine olan güveni nereden kaynaklanıyor?" sorusunu cevaplayan CGTN Muhabiri Barış Liu, Çin hükümeti tarafından verilen son bilgilere göre, bu yılın ilk yarısında Çin’in gerçekleştirdiği gayri safi yurtiçi hasılanın 61 trilyon 683 milyar 600 milyon yuana ulaştığını kaydetti. Liu, "Bu miktar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında arttı. Genel olarak bakıldığında, Çin’in üretimi istikrarlı şekilde arttı, talep sürekli olarak toparlandı ve yeni dinamizm hızla büyüdü. Çin ekonomisinin iyiye doğru toparlanma eğilimi sürüyor." dedi.

Bu başarının elde edilmesi hiç kolay olmadığına dikkat çeken Barış Liu, şöyle devam etti:

"Bu yıl başından bu yana geçen süre içinde küresel ekonomik büyümenin dinamizmi zayıf durumda, jeopolitik çatışma şiddetleniyor ve bazı Batılı ülkeler Çin ile ayrışmayı ve endüstriyel ve tedarik zincirlerini kesmeyi kışkırtıyor. Bu koşullar altında, Çin ekonomisinin birinci çeyrekteki büyüme hızı, yine de ABD, Avro bölgesi ve Japonya gibi başlıca ekonomileri geride bıraktı. Çin ekonomisinin küresel ekonomik büyümenin önemli bir motoru ve istikrar gücü olmaya devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor."

Barış Liu, "Dünya Çin’in büyümesinin getirdiği fırsatları değerlendirebilir mi?" sorusuna "İlk olarak Çin piyasasına bakalım. Yılın ilk yarısında Çin’de tüketim mallarının toplam parakende satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,7 oranında arttı, online perakende satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 oranında büyüdü. Aynı zamanda Çin’de canlı yayın satışı ve anında teslimat gibi yeni tüketim modelleri ortaya çıkıyor. Tüm bunlar, büyük Çin pazarının güncellenmesini gösteriyor ve yabancı işletmeler bu süreçte büyük yarar sağlıyor. Önde gelen Alman yaşam bilimleri şirketi olan Bayer, son yıllarda dijital inovasyon ve Çinli şirketlerle işbirliği yoluyla istikrarlı bir kâr artışı elde ettiklerini ve işlerinin üçte birinin Çinli e-ticaret platformlarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı." açıklamasını yaptı.

Çin ekonomisinin yüksek kaliteli gelişiminin çok uluslu işletmelere de yeni fırsatlar sunduğunu vurgulayarak Barış Liu, "Yılın ilk yarısında, Çin’de yüksek teknolojili imalat sanayinin katma değerinin yıllık büyüme oranı, ülkede ana sanayi sektörünün büyüme oranından 2,7 puan daha yüksek gerçeklkeşti. Yüksek teknolojili sektörlerdeki yatırım hızla arttı. Özellikle hizmet robotları ve yeni enerjili araçlar gibi akıllı ve yeşil ürünlerin üretiminde çift haneli artış görüldü. Çin’deki endüstriler, yüksek teknolojik ve yeşil yönde gelişmeyi sürdürüyor. Yılın ilk yarısında Çin'in otomobil, gemi ve entegre devre ürünlerinin ihracatında büyük artış kaydedildi. Çin’in dış ticaretinin yapısı da iyileşmeye devam ediyor." dedi.

Barış Liu, Çin hükümetinin yabancı şirketlerin ülkedeki kalkınması için istikrarlı ve avantajlı politikalar ortaya koyduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

"2024 yılının ilk yarısında, Çin’de kurulan yabancı şirketlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 oranında arttı. Çin’de yeni nitelikli üretim güçlerinin gelişmelerine katkıda bulunan yabancı şirketler Çin piyasasında daha büyük kârlar elde edebilecek."

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı bugün Beijing’de başladığını hatırlatan Barış Liu, toplantıda, Çin tarzı moderleşme sürecinin ilerletilmesi için kapsamlı reformun derinleştirileceğini belirtti. Liu, uluslararası toplumun, Çin’in küresel ekonominin kalkınmasına katkıda bulunmaya devam etmesini ve ülkedeki yabancı şirketlere yeni gelişme fırsatlarını getirmesini beklediğini kaydetti.