Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.05.2024 14:00 Güncelleme: 06.05.2024 14:35

Xi Jinping'in makalesi Fransa'da yankı uyandırdı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Fransa'ya resmi bir ziyaret kapsamında Fransız Le Figaro gazetesine bir yazı kaleme aldı. Xi'nin makalesi Fransa'da büyük yankı uyandırdı.
Xi Jinping'in makalesi Fransa'da yankı uyandırdı

Fransa EDF Grubu'nun eski İcra Direktörü Herve Machenaud, Cumhurbaşkanı Xi’nin makalesinde Çin’in Fransa ile koordinasyon ve iş birliğini güçlendirmeye ve dünyanın istikrarı ve barışını korumaya istekli olduğu belirtildiğine dikkat çekti. Herve Machenaud, “Fransa ve Çin, kadim medeniyetlere ve kültürlere sahip, her iki taraf da her zaman barış içinde bir arada yaşama arayışında olan ve hümanizmi ve barış ruhunu paylaşan ülkeler. Bu benim için en önemli mesaj.” ifadelerini kullandı.

Fransa Schiller Enstitüsü'nün uzmanı Sebastien Perimony, Cumhurbaşkanı Xi’nin makalesinde “bir tarihi kesişme noktasındayız” diye söylediğini aktararak Fransa-Çin ilişkilerinin, ortak kalkınmaya ve egemenliğe karşılıklı saygı temeline dayandığını belirtti. Sebastien Perimony, Cumhurbaşkanı Xi'nin Fransa ziyaretinin çok önemli olduğunu ve Xi’nin söylediği gibi Çin ve Fransa’nın iş birliğinin sadece iki ülkeye değil tüm dünyaya fayda sağlayacağını dile getirdi.

Fransa’nın eski  Beijing Büyükelçisi Sylvie Bermann, “Bu çok önemli bir ziyaret, çünkü bu yıl Çin ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yıl dönümü. İki ülkenin barış ve güvenlik konularında çok özel ve köklü bir ilişkisi bulunmaktadır. Fransa ve Çin Ticaret, nükleer enerji ve havacılık alanlarında da önemli ikili ilişkilere sahip.” diye konuştu.