Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.09.2024 18:00 Güncelleme: 05.09.2024 09:26

Xi: Çin ile Afrika parlak bir geleceği beraber inşa edecek

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan bugün Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda verdikleri resepsiyonda Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi'ne katılan yabancı konukları ağırladı.
Xi: Çin ile Afrika parlak bir geleceği beraber inşa edecek

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan bugün Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda verdikleri resepsiyonda Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi’ne katılan yabancı konukları ağırladı. Xi ve eşi, yabancı konuklarla aile fotoğrafı çektirdi.

Xi, resepsiyonda yaptığı konuşmada kendisinin 10 kez Afrika’yı ziyaret ettiğini ve Çin’de Afrika liderlerini ağırladığını hatırlattı.

Xi, “Afrikalı dostlarla her buluştuğumda samimiyet hissediyorum. Sağlam bir temel, yüksek bir başlangıç ve geniş bir perspektife sahip olan Çin-Afrika kader birliği inşası, insanlığın kader birliği inşası için çok iyi bir örnek oldu.” ifadesini kullandı.

Çin-Afrika kader birliğinin geleneksel dostluğa doğru kök saldığını belirten Xi, 20. yüzyılın ortasından bu yana Çin ile Afrika ülkelerinin emperyalizm, sömürgecilik ve hegemonyacılığa karşı birlikte mücadele ettiğini ve kalkınma ve modernleşme yolunda el ele vererek beraber ilerlediğini söyledi.

Xi, Çin-Afrika kader birliğinin, işbirliği ve ortak kazanca odaklandığını belirtti. 24 sene önce Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun yeni yüzyılın şafağında doğduğuna dikkat çeken Xi, bu forum platformu kapsamında Afrika ülkeleriyle karayolları, demiryolları, okullar, hastaneler, sanayi bölgeleri ve özel ekonomik bölgeleri beraber kurduklarını ve sayısız insanın kaderini ve yaşamlarını değiştirdiğini kaydetti.

Xi, Çin-Afrika kader birliğinin, çağın gelişmesine ayak uydurduğu için büyüdüğünü vurguladı. COVID-19 salgınıyla mücadelede Çin ile Afrika’nın birbiriyle yardımlaştığını, önemli uluslararası ve bölgesel konularda eşgüdüm yaptığını dile getiren Xi, Çin ve Afrika’nın Küresel Güney için güçlü bir ses çıkardığını söyledi.

Xi, insanlığın kader birliği inşasının bütün insanların ortak hayali olduğunu ve modernleşmenin bu hayali gerçekleştiren yol olduğunu vurguladı. Xi, geçmişte ve günümüzde Çin ve Afrika’nın insanlığın kader birliği inşasının öncüsü olduğu gibi gelecekte de modernleşme sürecinin ön sıralarında olacağına dikkat çekti. Xi, 2,8 milyar Çinli ve Afrikalının ortak bir hedefe ilerleyerek modernleşme yolunda parlak bir gelecek inşa ederken insanlığın kader birliği inşası için daha büyük katkı yapacağına inandığını belirtti.