Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.08.2024 11:00 Güncelleme: 16.08.2024 10:09

WSJ: Kuzey Akım'ı havaya uçurma emrini Ukrayna eski Başkomutanı Valeriy Zaluzhny verdi

The Wall Street Journal tarafından bilgi sahibi kaynaklara dayandırılarak verilen habere göre Nord Streams'i havaya uçurma operasyonu Ukrayna eski Başkomutanı Valeriy Zaluzhny liderliğindeki bir grup yüksek rütbeli Ukraynalı subay ve işadamı tarafından hazırlandı.
WSJ: Kuzey Akım'ı havaya uçurma emrini Ukrayna eski Başkomutanı Valeriy Zaluzhny verdi

Ukrayna devlet Başkanı Volodymyr Zelensky başlangıçta planı onayladı, ancak daha sonra CIA bunu öğrendiğinde ve sabotajın iptal edilmesini talep ettiğinde, eski başkomutana operasyonu durdurmasını emretti. Ancak Zaluzhny emre itaat etmedi.

WSJ'nin görüştüğü ABD'li yetkililere göre, "CIA Zelenskiy'nin ofisini operasyonu durdurması için uyardı." Ukraynalı kaynaklar ise yayına Zelenskiy 'nin "Zaluzhny'ye operasyonu durdurmasını emrettiğini ancak generalin emri görmezden geldiğini ve ekibinin sadece orijinal planı değiştirdiğini" söyledi.''

WSJ, komploya katılan ya da komplo hakkında doğrudan bilgi sahibi olan dört üst düzey Ukraynalı savunma ve güvenlik yetkilisiyle konuştu. Hepsi de o dönemde Kiev'in boru hatlarını "meşru hedef " olarak gördüğünü söyledi.

Operasyonla ilgili tüm emirler, herhangi bir kanıt bırakmamak için sözlü olarak verilmişti.

WSJ'a göre Yayına göre, Alman soruşturması şu anda Zaluzhny ve yardımcılarına odaklanmış durumda ve bulgular Kiev ile Berlin arasındaki ilişkilere ciddi zarar verebilir.

Bazı Alman siyasi liderler, askeri eylemlerine yönelik iç desteği baltalamaktan korktukları için Ukrayna'yı işaret eden kanıtları görmezden gelmeye hazırdı, ancak siyasi olarak bağımsız Alman polisi davayı ele aldı.

Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan üst düzey bir Alman yetkili gazeteye verdiği demeçte, "Bu büyüklükte bir saldırı NATO'nun kolektif savunma maddesini tetiklemek için yeterli bir nedendir, ancak kritik altyapımız, büyük silah sevkiyatları ve milyarlarca nakit para ile desteklediğimiz bir ülke tarafından tahrip edildi " dedi.