Halkbank web
Ekonomi 07.05.2021 08:03

WhatsApp 15 Mayıs'a kadar geri adım atacak mı?

WhatsApp, yeni gizlilik sözleşmesinin onay tarihini şubat ayından 15 Mayıs tarihine uzatmıştı.
WhatsApp 15 Mayıs'a kadar geri adım atacak mı?

15 Mayıs’a bir hafta kaldı ve eğer o vakte kadar WhatsApp tarafından yeni bir açıklama yapılmazsa yeni koşullara onay vermeyenler uygulamayı kullanamayacak. Kişilere bilgilerini yedeklemeleri veya silmeleri için 120 gün süre tanınacak. Bu sürenin ardından otomatik olarak hesap silinecek.

WhatApp’ın dayattığı kişisel verilerin güvenliğinin ihlali dışında dikkat çeken bir diğer konu da, Avrupa ülkelerine bu zorunluluğun getirilmemesi oldu. WhatsApp’ın Türkiye’yi diğer Avrupa ülkelerinden ayırması da kullanıcıların uygulamayı silmesine sebep oldu. WhatsApp’ın 15 Mayıs 2021 tarihinde kullanıcılara nasıl bir zorunluluk getireceği merak ediliyor.

Ocak ayında Türkiye’yi sarsan gündem maddelerinden biri, WhatsApp’ın Türkiye’de yaşayan kullanıcılarına dayattığı gizlilik sözleşmesiydi. WhatsApp’ın 4 Ocak 2021’de gizlilik ilkelerinde yapılan değişikliği ve yeni kullanım koşullarını açıklamasının ardından kullanıcılar ne yapacağını şaşırdı. Yeni sözleşmede, kullanıcıların bilgilerinin Facebook ile paylaşılabileceği belirtiliyordu. Eğer 8 Şubat 2021 tarihine kadar kullanıcılar bu sözleşmeyi onaylamazsa WhatsApp’ı kullanamayacakları bildirilmişti.

WhatsApp tarafından toplanan verilerin Facebook şirketleriyle hesap, durum, bağlantı, cihaz, otomatik olarak toplanan kullanım, kayıt ve konum gibi verilerinin paylaşılabilecek olması Türk Hukuk sistemi açısından 7 Nisan 2016 tarihli ve 29677 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ile mevzuata giren “kişisel veri” kavramını önemli ölçüde tehdit ediyor. Konuyla ilgili çok geçmeden 12 Ocak tarihinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu bir inceleme başlattı. WhatsApp uygulaması hakkında yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünde bir araştırma yapılacağı bildirildi.

Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 15’inci maddesi uyarınca Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 12.01.2021 tarihli toplantısında konu, kişisel verilerin korunması mevzuatı genel hükümleri ile Kanunun açık rıza, veri işleme şartları, yurtdışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünden değerlendirilecek olup, gelişmeler hususunda kamuoyunun ayrıca bilgilendirileceği bilgisi verildi.

Türkiye’de, dünyada da olduğu gibi milyonlarca kullanıcısı bulunan WhatsApp, bu yeni gizlilik sözleşmesi sebebiyle sosyal medyada da büyük bir tepki topladı. Ocak ayında #Whatsappısiliyoruz hashtag’i hızla yayıldı ve milyonlarca kullanıcı alternatif uygulamalara geçmeye başladı. Tepkinin ardından geri adım atan WhatsApp, gizlilik sözleşmesini geri çekmedi ancak 15 Mayıs 2021 tarihine erteledi. Bu süre boyunca da ‘sözleşmenin yanlış anlaşıldığına’ dair kamuoyunu bilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Whatsapp ‘Gizlilik İlkesi’ Gündemi

 4 OCAK

· WhatsApp 4 Ocak 2021’de gizlilik ilkelerinde yapılan değişikliği ve yeni kullanım koşullarını açıkladı. 8 Şubat 2021’e kadar kullanıcılar sözleşmeyi onaylamazsa, kullanıcıların WhatsApp’ı kullanamayacakları bildirildi.

· Yayınlanan ilkeleri kullanıcının kabul etmesi halinde Facebook şirketleriyle hesap, durum, bağlantı, cihaz, otomatik olarak toplanan kullanım, kayıt ve konum gibi kullanıcı verilerinin paylaşılabileceği belirtildi. Uygulamayı kullanacakların verilerini Facebook ile paylaşmayı kabul etmesi gerektiği, sözleşme kabul edilmediği takdirde de kullanıcının artık WhatsApp’a erişemeyeceği belirtildi.

· WhatsApp'ın Facebook'la 2016'dan beri devam eden kullanıcı veri paylaşımının, güncellenen ilkelerle kullanıcıların veri paylaşımlarını reddetme haklarının elinden alınacak olması. Bu değişiklikle kişisel verilerin güvenliğinin ihlali ve Avrupa ülkelerine bu zorunluluğun getirilmemesi kamuoyunda tepkilere sebep oldu. Ocak ayında kısa sürede Türkiye’de #WhatsappıSiliyoruz hashtag’li tepki kampanyaları sosyal medyada trend oldu.

8 OCAK

· Sosyal medyada ve haber sitelerinde WhatsApp’ın güncellediği gizlilik ilkeleri hakkında bazı iddialar gündeme geldi ancak şirket yöneticisi Will Cathcart, Twitter hesabından bir açıklama yaparak WhatsApp gizlilik ilkeleri güncellemesiyle ilgili geri adım atmayacaklarını ve konuyla ilgili kararlı olduklarını belirtti.

11 OCAK

· Konunun kamuoyunda geniş yankı bulmasıyla birlikte Rekabet Kurulu Facebook ve WhatsApp hakkında re’sen soruşturma başlattı. Rekabet Kurulu, 11.01.2021 tarih ve 21-02/25-M sayılı kararı ile WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla re’sen soruşturma açtı.

12 OCAK

· Konuyla ilgili bir başka re’sen inceleme de Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan geldi. WhatsApp uygulaması hakkında yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünde bir araştırma yapılacağı bildirildi.

· Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 15’inci maddesi uyarınca Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 12.01.2021 tarihli toplantısında konu, kişisel verilerin korunması mevzuatı genel hükümleri ile Kanunun açık rıza, veri işleme şartları, yurtdışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünden değerlendirilecek olup, gelişmeler hususunda kamuoyunun ayrıca bilgilendirileceği bilgisi verildi.

15 OCAK

· WhatsApp 15 Ocak 2021'de resmi soruşturmalar ve kullanıcıların tepkilerinin ardından kullanıcılara yeni sözleşmedeki değişimleri daha iyi anlatabilme gerekçesiyle 8 Şubat tarihini 15 Mayıs 2021 olarak güncelledi. WhatsApp’ın 15 Mayıs’ta kullanıcılarına göndereceği yeni kullanım koşullarına onay vermeyenler uygulamayı kullanmayacak.