Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.07.2024 17:00 Güncelleme: 13.07.2024 15:12

Wang Yi, Ortak Kalkınma İçin Küresel Eylem Forumu toplantısında konuşma yaptı

Ortak Kalkınma İçin Küresel Eylem Forumu'nun ikinci üst düzey konferansı bugün Beijing'de düzenlendi. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, konferansın açılışında konuşma yaptı.
Wang Yi, Ortak Kalkınma İçin Küresel Eylem Forumu toplantısında konuşma yaptı

Ortak Kalkınma İçin Küresel Eylem Forumu'nun ikinci üst düzey konferansı bugün Beijing’de düzenlendi. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi, ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü ve Dışişleri Bakanı Wang Yi konferansın açılışında konuşma yaptı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Küresel Kalkınma İnisiyatifi’ni ortaya koymasından bu yana geçen üç senede, küresel işbirliği mekanizmasının sağlıklı hale gelmeye devam ettiğini, işbirliği sonuçlarının her geçen gün daha da zenginleştiğini ve inisiyatifin uluslararası toplumdan büyük takdir ve geniş katılım gördüğünü belirtti.

Wang, finansman kanallarını geliştirerek çoğaltmaya, işbirliği modelinde yenilikçilik yaratmaya, kalkınma kabiliyeti inşasını güçlendirmeye, ortaklık ağını genişletmeye ve sürdürülebilir gelişme gücünü oluşturmak için tüm taraflarla eşgüdüm içinde hareket etmeyi sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti.

Wang Yi, Çin’in Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne odaklanarak, Küresel Güney işbirliğini derinleştireceğini, tüm tarafların kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini güçlendireceğini, Çin tarzı modernizasyon deneyimleriyle küresel kalkınma birliği oluşumunu hızlandıracağını vurguladı.

Konferansta Vanuatu Başbakanı Charlot Salwai, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi,  Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Mısır Başbakanı Mustafa Madbouly, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Amina Mohammed ve eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bizzat veya video konferans yoluyla hazır bulundu ve konuşma yaptı. Bunun dışında 160’tan fazla ülke, uluslararası örgüt ve diğer kuruluşlardan temsilciler de konferansa çevrim içi veya çevrim dışı olarak katıldı.