Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 11:00 Güncelleme: 25.08.2024 14:18

Uzayda sekiz gün dokuz aya uzayacak

NASA, yörüngede mahsur kalan astronotların Boeing Starliner ile değil, SpaceX mürettebatıyla Şubat ayında döneceğini açıkladı.
Uzayda sekiz gün dokuz aya uzayacak

İki deneyimli astronot olan Williams ve Wilmore, Starliner'ın rutin uçuşlar için NASA'dan onay almadan önce gerçekleştirdiği önemli bir testin parçası olarak 6 Haziran'da ISS'ye ulaştılar.

Ancak planlanan sekiz günlük görev, Starliner'ın ilk kenetlenme girişimi sırasında arızalanan tepki kontrol iticileri de dahil olmak üzere teknik sorunların ortaya çıkmasının ardından Williams ve Wilmore için aylar süren bir kalışa dönüştü.

NASA, şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda mahsur kalan iki astronotun, Sunita “Suni” Williams ve Barry “Butch” Wilmore için iki koltuk ayrılan SpaceX mürettebatlı bir Dragon uçuşuyla önümüzdeki Şubat ayında geri dönmesine karar verdi.

Uzay ajansı yetkilileri, astronotların kendilerini uzay istasyonuna getiren Boeing'in Starliner'ıyla dönmeleri konusunda “çok fazla belirsizlik” olduğunu, kapsülde küçük sızıntılar meydana geldiğini ve bazı iticilerin arızalandığını söyledi.

Duyuru, Cumartesi günü ajans yöneticisi Bill Nelson'ın da dahil olduğu “ajans düzeyinde bir incelemenin” ardından geldi.

Nelson Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “NASA, Butch ve Suni'nin önümüzdeki Şubat ayında [SpaceX'in] Crew-9'u ile dönmesine ve Starliner'ın mürettebatsız olarak dönmesine karar verdi” dedi.