Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.08.2024 11:00 Güncelleme: 04.08.2024 20:22

Uruguay'daki Google veri merkezinin çevresel maliyetine öfke artıyor

Google'ın Uruguay 'da bir veri merkezi inşa etme planları, projenin binlerce ton karbondioksit ve tehlikeli atık açığa çıkaracağını söyleyen çevrecileri kızdırdı.
Uruguay'daki Google veri merkezinin çevresel maliyetine öfke artıyor
Uruguay'ın çevre yetkilileri, sunucularını soğutmak için klima kullanacak olan veri merkezini kısa süre önce onayladı.
 
Şirket başlangıçta altyapısını soğutmak için milyonlarca litre tatlı su kullanmayı önermişti, ancak bu, geçen yıl 1950'den bu yana en kötü kuraklığını yaşayan ve başkentinin içme suyu sıkıntısı çekmesine neden olan bir ülkede tepkiye neden oldu.
 
Ancak Montevideo'daki Cumhuriyet Üniversitesi'nde akademisyen ve çevre savunucusu olan Daniel Pena, klima kullanımının da çevreye aynı derecede zarar vereceğini söyledi.
 
Hükümetin çevresel değerlendirme raporuna göre, Uruguay'ın güneyindeki Canelones'de bulunan veri merkezinin yılda 25.000 ton karbondioksit salacağı ve "elektro-elektronik kalıntılar", yağlar ve kimyasal ambalajlar dahil olmak üzere 86 ton tehlikeli atık üreteceği tahmin ediliyor.
 
Google'ın dünya çapındaki kullanıcıları için internet hizmetleri sağlayacak. Ancak Pena şunları söyledi: "Uruguay için zehirli atık ve sera gazlarından başka bir şey sağlamayacak." Veri merkezinin vergiden muaf bir bölgede olacağını ve şirketin vergi ödemeyeceğini de sözlerine ekledi.
 
Çevreciler veri merkezinin Uruguay'ın karbon ayak izini önemli ölçüde etkileyeceğinden endişe ediyor. Pena'nın resmi rakamlara dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, ülkenin enerji üretiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonları %2.7 oranında artacak.
 
Uruguay'ın karbon emisyonları çok düşük çünkü elektriğinin %90'ından fazlasını yenilenebilir kaynaklardan üretiyor - dünyadaki en yüksek oranlardan biri. Ancak geçen yıl olduğu gibi yüksek elektrik kullanımı veya su kıtlığı dönemlerinde ülke petrol bazlı elektrik santrallerine güveniyor.
 
Uruguay'daki Friends of the Earth'ten María Selva Ortiz, veri merkezinin ülkenin enerji şebekesi üzerinde daha fazla baskı yaratacağını ve onu fosil yakıtlara daha sık başvurmaya zorlayacağını söyledi. Çevre örgütü, veri merkezinin, nüfusu 3 milyondan biraz fazla olan bir ülkede 222,898 hane ile aynı miktarda enerjiye ihtiyaç duyacağını hesaplıyor.
 
Selva Ortiz, "Yabancı çokuluslu şirketlerin doğal kaynaklarımızı bize hiçbir fayda sağlamadan kullanmak için geldiklerini düşünüyoruz" dedi.