Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.07.2024 23:30 Güncelleme: 19.07.2024 11:34

Ursula von der Leyen ikinci kez Avrupa Komisyonu Başkanı seçildi

Strazburg, 19 Temmuz (Hibya) - Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu'nda ana akım milletvekillerinin AB karşıtı ve aşırı sağcı güçlere karşı birleşmesiyle kesin bir zafer kazanarak Avrupa Komisyonu Başkanı seçildi.
Ursula von der Leyen ikinci kez Avrupa Komisyonu Başkanı seçildi

AB yürütme organına liderlik eden ilk kadın olan von der Leyen'in 41 oyla seçimi kazandığı açıklandığında Strazburg'daki salonda büyük alkış aldı.

Alman Hıristiyan Demokrat, 2029 yılına kadar AB'nin yasa yapma ve uygulama organının başında olacak.

Sonuçların açıklanmasından dakikalar sonra bir tweet atan von der Leyen, “Bana oy veren tüm AP üyelerinin güvenine ne kadar minnettar olduğumu anlatamam” dedi.

Zafer, von der Leyen'in Avrupa projesinin 67 yıllık tarihindeki en önemli komisyon başkanlarından biri olma statüsünü pekiştirdi. Ukrayna'ya verdiği açık ve erken destek, ortak aşı alımına ve Covid kurtarma fonunun oluşturulmasıyla ilk kez ortak borçlanmaya yol açan pandemiye öncü müdahalesi nedeniyle takdir edildi.

Bununla birlikte, dar bir danışman grubuna büyük ölçüde güvenmek ve denetimden kaçınmakla da eleştirildi. Çarşamba günü Avrupa Adalet Divanı, komisyonunun Covid aşılarının satın alma anlaşmalarına kamuoyunun “yeterince geniş erişimini” sağlayamadığını tespit etti.

Bu endişeleri gidermek amacıyla Perşembe günü von der Leyen “daha fazla şeffaflık, daha fazla hesap verebilirlik” ve parlamentoya daha sık ziyaret sözü verdi.

Oylamadan önce Strazburg meclisinde yaptığı konuşmada, “bu meclisteki tüm demokratik güçlere” kendisini desteklemeleri çağrısında bulundu ve ikinci dönemi için geniş kapsamlı bir öncelikler dizisi açıkladı.

“Demagogların ve aşırılık yanlılarının Avrupa yaşam tarzımızı yok etmesini asla kabul etmeyeceğim” dedi.

Son seçimlerde aşırı sağın elde ettiği kazanımlar ve çalkantılı uluslararası zemin, von der Leyen'in 2019'a kıyasla neden daha yüksek bir oyla geri döndüğünü açıklıyor.
Toplamda 401 milletvekili lehte, 284 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 15 milletvekili çekimser kaldı ve yedi oy da geçersiz sayıldı. Yeniden seçilebilmesi için 360 oya ihtiyacı vardı.
Sonuç, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin parlamentoyu sağa kaydırmasının ardından geçen ay onu ikinci bir dönem için aday gösteren AB liderlerini rahatlatacak.

2019'da von der Leyen'e karşı oy kullanan Yeşiller, aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için onu destekleyeceklerini söylemişti.

"Bu bize sunduğu yeşil bir program mı? Size hayır diyebilirim,” diyen Yeşillerin eş liderlerinden Terry Reintke, oylamadan önce meclis kürsüsünden konuştu. Ancak Reintke, Avrupa yanlısı demokratik grupların çoğunlukta olmasının “aşırı sağın iktidara gelmesini engellemek” için çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.