Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 18.07.2024 16:01 Güncelleme: 18.07.2024 16:37

Uluslararası piyasalar

ABD hükümetinin, Çin'e çip teknolojileri sunan şirketlere ek ticari  kısıtlamalar getirebileceği haberi sonrası yarı iletken ve teknoloji sektörlerine gelen sert satışlar ile küresel pay piyasalarda  risk iştahının düşük olduğu bir gün geride kaldı.
Uluslararası piyasalar

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, ABD hükümetinin, Çin’e çip teknolojileri sunan şirketlere ek ticari  kısıtlamalar getirebileceği haberi sonrası yarı iletken ve teknoloji sektörlerine gelen sert satışlar ile küresel pay piyasalarda  risk iştahının düşük olduğu bir gün geride kaldı. Nasdaq yüzde 2,94 ,S&P yüzde 1,39 değer kayıplarıyla kapatırken yüzde 0,59 yükselişle Dow Jones endeksi pozitif ayrıştı. Yarı iletken şirketlerinden  Nvıdıa yüzde 6,6, Broadcom yüzde 7,90, Advanced Micro Devices yüzde 10,2 kayıpla kapattı.Megateknoloji şirketleri de satıştan etkilendi, Meta yüzde 5,68, Apple yüzde 2,50 değer kaybıyla günü tamamladı. Haberin  etkisi Avrupa piyasalarında da etkisini gösterdi. Hollanda menşeli ASML hem haberin etkisi hem de açıkladığı bilanço sonrası yüzde 11 üstünde sert satışlarla karşılaştı. ABD de dün açıklanan veriler geri planda kalsa da haziran ayı sanayi üretimi yüzde 0,6 ile beklenti üstünde açıklandı.İnşaat başlangıçları ve inşaat izinleri beklentilerin üstünde gelerek konut sektöründe sınırlı da olsa toparlanmaya işaret etti. FED Bej Kitaba göreekonomi  hafif ılımlı büyüme gösterirken, gelecek 6 aya yönelik beklentilerde, yaklaşan seçimler, jeopolitik gelişmeler ve enflasyona ilişkin belirsizlikler nedeniyle büyümenin daha yavaş olacağı belirtildi. Fed Başkan ve üyelerinden sözlü yönlendirmeler devam ediyor. Williams son aylardaki enflasyon verilerinin denflasyon trendine yaklaştırdığını ama faiz indirimlerine başlansa bile faizin ekonomiyi kısıtlayıcı bir ayarda kalacağını düşündüğünü açıkladı. Fed üyesi Waller bankanın faiz indirimine gitme zamanının yaklaştığını söyledi. Bugün Dallas Fed Başkanı Logan konuşacak. Euro Bölgesi borsalarındaki satış eğilimi dün de devam etti.Teknoloji şirketlerinde satışların etkisi görüldü.majör endekslerden Dax yüzde 0,44, Cac 40 yüzde 0,12 değer kaybıyla günü kapatırken FTSE 100 yüzde 28 yükseldi. Dün açıklanan Euro Bölgesi enflasyon verileri manşet tarafta beklentilere paralel gelirken çekirdek enflasyon yüzde 2,9 ile beklenti üstünde açıklandı. Haftanın majör gündemi ise bugün Avrupa Merkez Bankası faiz kararı olacak. Toplantıda faizin sabit bırakılmasını beklenirken gözler toplantı sonrası ECB başkanı Lagarde’nın açıklamalarında olacak. Açıklamanın satır aralarında bankanın yılın geri kalanında kaç faiz indirimine gidebileceği hakkında bilgiler aranacak. Son gelişmeler ışığında eurodolar paritesi 1,09 üstünde işlem görüryor. FED in bu yıl iki faiz indirimine gidebileceği beklentilerinin güçlenmesi ile ABD 10 yıllık faizlerinde ve doların zayıflaması ile dolar endeksinde geri çekilme gevam ediyor,sırasıyla yüzde 4,19 ve 103,80.Ons altın tarihi zirve tazelerken gümüşte sert değer kaybı görülüyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin yayınladığı verilere göre ABD haftalık ham petrol stokları 4,9 milyon varil ile beklentilerin çok üstünde azaldı. Veri ardından petrol fiyatları sert yükseldi.

ABD endeks vadelileri  güne tepki alımlarıyla başlarken Avrupa piyasalarında alıcılı seyir izleniyor.Günün devamında ECB faiz kararı ve özellikle Başkan Lagarde açıklamaları sonrasında piyasada volatilite görülebilir.