Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 03.05.2024 12:00 Güncelleme: 03.05.2024 12:23

Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakmaya hazırlanıyor. Bu hafta ABD'de majör verilerin haftasıydı. Çarşamba günü Fed'in faiz kararı takip edildi.
Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakmaya hazırlanıyor. Bu hafta ABD’de majör verilerin haftasıydı. Çarşamba günü Fed’in faiz kararı takip edildi. Bugünde ABD’de istihdam verileri açıklanacak. Fed’in faiz kararı sonrasında piyasalarda risk iştahı toparlanma çabasını sürdürüyor. Faiz indirimi konusunda beklentileri öteleyen Fed, faiz artırım olasılığının muhtemel olmadığının da altını çizdi. Piyasalarda, Fed’in ne zaman aksiyon alacağına yönelik zaman belirsizliği risk iştahını baskılıyordu. Faiz kararında enflasyon için biraz daha kanıt görmek gerektiğine vurgu yapılması ve faiz indirimi konusunda aceleci olmayacaklarını belirtmesi sonrasında faiz indirimi beklentilerinin yılın son çeyreğine doğru ötelendiği görülüyor. Bunun ertelenmesi şimdilik ABD borsalarını olumlu etkiledi. Bu toplantı sonrasında birçok kurum beklentilerini revize etmeye başladı. S&P Global Ratings yapmış olduğu açıklamasında, Fed’in para politikasını gevşetmesi için gereken koşulların sonbahardan önce oluşmayacağının düşünüldüğü belirtildi. Fed’in faiz indirimi döngüsüne aralık ayında başlayabileceğini öngörüyorlar. Faiz indirimi ötelendikçe, faiz artırım konusu gündeme gelirken, S&P buna dair, yeniden faiz artırımına başlama ihtiyacı hissedeceklerini düşünmediklerini belirttiler.

Önümüzdeki günlerde, ABD verileri ve Fed üyelerinin konuşmaları, Fed’in ne zaman faiz indirimine başlayacağına yönelik ihtimalleri şekillendirmeye devam edecektir. ABD’de bilanço sezonu da devam ediyor. Açıklanan Şirket karları, hisse bazlı ayrışmalara yol açıyor. ABD borsalarında oynaklık görülüyor. Bugün içinde açıklanacak karlar, takip edilecek. ABD'de her hafta açıklanan haftalık işsizlik başvurularında, geçtiğimiz hafta 208 bin kişi artış kaydedildi. Mart ayına yönelik açıklanan fabrika siparişleri bir önceki aya göre yüzde 1,2’den yüzde 1,6’ya yükselirken, çekirdek fabrika siparişleri aynı dönem için yüzde 1,1’den yüzde 0,5’e geriledi. ABD Ticaret Bakanlığı, mart ayı dış ticaret verilerini yayınladı. Ülkenin dış ticaret açığı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azalışla 69,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Piyasaların beklentisi 69,7 milyar dolar seviyesinde açıklanması yönündeydi. Mart ayında ihracat yüzde 2 azalışla 257,6 milyar dolar ve ithalat yüzde 1,6 azalışla 327 milyar dolara geriledi. Avrupa tarafına baktığımızda, dün imalat sektörüne yönelik PMI verileri takip edildi. Almanya’da nisan ayı imalat PMI 41,9’dan 42,5’e yükselirken, Euro Bölgesi imalat PMI 46,1’den 45,7’ye geriledi. Son dönemde, jeopolitik risklerdeki artış piyasalarda oynaklığında artmasına neden olmuştu. Özellikle, enerji fiyatlarında da, dalgalanmalar yaşandı. Son gelen haberlere göre, İsrail ile Hamas arasında geçici bir ateşkes önerisi üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Tansiyonun bir nebze de olsa dinmesi, petrol fiyatlarının da geri çekilmesini destekledi. Jeopolitik gelişmeler yakından izlenecek. Olası bir ateşkes haberinin, piyasalarda risk iştahını olumlu etkilemesi beklenebilir.

OPEC ve OPEC+ grubu, üretim kesintilerine bir süredir devam ediyor. Haziran ayı sonrası için bunun uzatılıp uzatılmayacağı henüz kesinleşmedi. Bu konuyla ilgili görüşmelerin başlamadığı belirtiliyor. Ancak bazı kaynaklar, grubun haziran ayı sonrasında da, üretim kesintilerine devam edeceklerine dair söylemlerde bulunuyorlar. OPEC+ grubunun üretim politikasını belirlemek üzere 1 Haziran tarihinde Viyana’da toplantı yapması bekleniyor. Petrol fiyatları açısından izlenecek. ABD borsaları, Fed’in faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ve ABD’de açıklanan bilançolar sebebiyle hareketli bir hafta geçiriyor. Dün ABD borsaları günü yükselişle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri hafif alıcılı işlem görüyor. Ons altın bu sabah hafif satıcılı ve 2300$ sınırında işlem görüyor. Fed ile ilgili ihtimallerin ötelenmesi ve jeopolitik risklerde artışın yaşanmaması, ons altının da geri çekilmesini destekliyor. Hafta içerisinde 2300$ seviyesinin altına doğru gerilediği görülürken, belli desteklerden aldığı tepkilerle 2300$ bölgesinde tutunmaya çalışıyor. Petrol fiyatları bu sabah yatay seyrederken, Dolar endeksi(DXY) ise 105,18-105,37 aralığında izleniyor.

Bugünün veri takviminde; İngiltere’de hizmetler PMI, Euro Bölgesi mart ayı işsizlik oranı, ABD’de nisan ayı istihdam verileri takip edilecek. ABD’de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar, nisan ayı verilerinin açıklanması bekleniyor. Veri bazlı hareketler görülebilir.

Kaynak Gedik Yatırım