Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.04.2024 13:00 Güncelleme: 17.04.2024 14:45

Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda, Fed Başkanı Powell etkisi hissediliyor. Powell, enflasyon konusunda hedefe ulaşmak için biraz daha zaman ve güvene ihtiyaç olduğunu, bu nedenle faizlerin bir süre daha yüksek kalabileceğini belirtti.
Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda, Fed Başkanı Powell etkisi hissediliyor. Powell, enflasyon konusunda hedefe ulaşmak için biraz daha zaman ve güvene ihtiyaç olduğunu, bu nedenle faizlerin bir süre daha yüksek kalabileceğini belirtti. Bu açıklamalar karşısında piyasalarda, faiz indirim beklentilerinin ötelendiği görülüyor. Açıklanan veriler ve Fed tarafından gelen açıklamalar, son dönemde bu beklentileri şekillendirirken, piyasalarda da belirsizliğe neden olmaktadır. Bugün içinde Powell etkisi sürebilir. Powell açıklamaları sonrasında Fed'in faiz indirim beklentileri eylül ayına ötelenirken, İngiltere Merkez Bankası(BoE) Başkanı Bailey, ABD'den önce faiz oranlarını düşürebileceklerinin sinyalini verdi. Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Lagarde ise büyük şoklar olmazsa faiz indirimlerine başlayacaklarını belirtti. Fed dışında ECB ve BoE tarafından faiz indirimi için daha net mesajlar geliyor. Buna rağmen, piyasalarda zaman belirsizliği sürüyor. Bu da risk iştahını baskılamaktadır. Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve jeopolitik risklerin etkisiyle dolar gücünü koruyor. Dolar endeksi(DXY) bu sabah itibariyle 106,00 seviyesinin üzerinde seyrini sürdürüyor. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri 2023 yılı kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,65 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,97 seviyesinde izleniyor. EURUSD paritesi son iki gündür 1,0600-1,0655 aralığındaki yatay seyrini koruyor. Jeopolitik riskler ons altında güvenli liman etkisi yaratıyor ve bugünde 2385$ bölgesinde seyrini sürdürüyor. Fed'in faiz indirimi beklentileri ertelense bile ons altında geri çekilmelerin sınırlı kaldığı dikkat çekiyor. Brent petrolde bugün sınırlı bir düşüş var ve 89,20$ bölgesinde işlem görüyor.

Bugünün veri takviminde, Euro Bölgesi mart ayı enflasyonu takip edilecek. Fed'in bej kitap raporunu da yayınlaması bekleniyor. Orta doğu'da yaşanan gelişmelerde, piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor. Yeni gelişmeler piyasalar üzerinde oynaklık yaratabilir. Gün içerisinde, Fed üyelerinin de konuşmaları takip edilebilir.

Kaynak Gedik Yatırım