Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.07.2024 17:00 Güncelleme: 12.07.2024 15:05

Uluslararası piyasalar

Geride bırakılan gün ABD'de yıllık TÜFE son 1 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, çekirdek TÜFE beklentilerin altında kaldı.
Uluslararası piyasalar

Gedik Yatırım’dan yapılan açıklamaya göre, geride bırakılan gün ABD'de yıllık TÜFE son 1 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, çekirdek TÜFE beklentilerin altında kaldı. Buna göre, ABD'de TÜFE Haziran'da yıllık yüzde 3.0 ile  yüzde 3.1 olan beklentinin ve geçen senenin aynı dönemi  açıklanan yüzde 3.3’ün altında gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise Haziran'da yıllık yüzde 3.3 artış ile yüzde 3.4’lük beklentilerin altında kaldı.

Özellikle çekirdek TÜFE’deki aylık yüzde 0.1’lik artış hem beklenti hem de bir önceki ayın altında kalması Fed faiz indirim beklentilerinin Eylül ayı için yüzde 90'a ulaşmasına olanak tanıdı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 222 bin ile 236 bin olan beklentinin altında gelmesi ise istihdam piyasasının soğuduğuna işaret ederek, indirim beklentilerini destekledi. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair "biraz güveni olduğunu" ancak sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye "henüz hazır olmadığını" belirtti.

Veri sonrası ard arda rekor kapanışlar yapan endekslerden çıkışlar hızlandı. S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla yüzde0,88 ve yüzde1,95 düştü. Her iki endeks de yedi günlük kazanç serisini kırdı ve 30 Nisan'dan bu yana en kötü gün içi düşüşü yaşadı.

Açıklamada "Bugün ABD ÜFE verisi ve ABD’li büyük bankaların finansallarını takip edeceğiz. ÜFE’nin Haziran ayında yüzde 0,1 düzeyinde oluşması beklenirken, çekirdek ÜFE’nin de aynı oranda açıklanacağı tahmin ediliyor. ÜFE verisindeki beklenti altı artış ileriki dönemde fiyatlar üzerinde etkili olabileceği için  enflasyonun sürdürülebilir şekilde gerilediğine yönelik kanıyı güçlendirip, faizi indirim beklentilerinin daha da artmasına olanak tanıyabilir. Bu da borsalardaki volatiliteyi artırıcı bir sebep olarak karşımıza çıkabilir." denildi.