Kültür Sanat Kaynak: Rahime SEZGİN 28.04.2024 07:00

Uluslararası Çanakkale Savaşları Sempozyumu başladı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Tarih Kurumu tarafından organize edilen Uluslararası Çanakkale Savaşları Sempozyumu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi'nde bugün başladı.
Uluslararası Çanakkale Savaşları Sempozyumu başladı

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nden Oğuz Karakaya, Burhan Keskiner, Fikret Toksözlü ve İlknur Mert’in müzik dinletisiyle başlayan sempozyum; saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yüksel Özgen ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs’ün açılış konuşmalarıyla devam etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, “Bu uluslararası sempozyum Çanakkale Savaşları’nın 109. yıldönümünde büyük bir önem taşımaktadır. Bu noktada Çanakkale Savaşları yalnızca Türk milletinin değil, dünya tarihi açısından da dönüm noktalarından bir tanesi olmuştur. Bu savaşta vatan sevgisi, bağımsızlık duygusuyla dolu kahramanlarımız inanılmaz bir direniş göstererek, tüm Dünya’ya Türk milletinin ne kadar güçlü ve kararlı olduğunu bir kez daha kanıtlamışlardır. Sempozyum Çanakkale Savaşları’nın farklı yönlerde ele alınarak, bu önemli olayın kamuoyunda daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır. Sempozyumda sunulacak bildiriler ve söyleşiler, Çanakkale Savaşları’na dair bilgilerimizi daha da pekiştirerek, bu tarihi olaydan çıkaracağımız derslerle daha da iyi anlamamızı sağlayacak” diye konuştu.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yaptığı konuşmada, “Çanakkale Savaşları’nın hem Türkiye’deki hem dünyadaki öneminin ne kadar gerçek ne kadar önemli olduğu her geçen gün daha da ortaya çıkmakta. Özellikle bilimsel akademik camia açısından Çanakkale Savaşları araştırma konusunda bir derya. Hala yeni bilgiler yeni anekdotların ortaya çıktığı bu alanın tarihçilerin, bilim adamlarının çalışmak için çok arzu ettiği bir alan olmasını umut ediyorum. Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak hem görevimiz hem de bu işleri yapmaya meraklı insanlar olarak Çanakkale tarihi araştırmacılarına her zaman imkân sağlamak, onlara destek olmanın sorumluluğu içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı’nın Çanakkale tarihi araştırmacılarına imkân sağlama konusunda iş birliği yapmaya her zaman açık olduğunu vurgulayan Kaşdemir, “Tabiri caizse Çanakkale meraklılarının Çanakkale araştırmacılarının emrinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Bu güzel sempozyumun bu kadar seçkin konukların yapmış olduğu çalışmalar sonucunda hayırlı sonuçlar vermesini ümit ediyorum” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yüksel Özgen, “2 gün boyunca 17 oturumda yurt içinden ve yurt dışından 70’e yakın uzman tarafından Çanakkale muharebelerine dair kişilerin olayların, mekânların ve muharebe araçlarının ele alınacağı diğer yandan müzecilik arşivler, görsel ve işitsel sanatlar boyutuyla da geniş çerçevede inceleneceği bu sempozyumun tarihçilerimiz ve dünya tarihçileri açısından oldukça önemli olduğunu belirtmek isterim” diye konuştu.  

Çanakkale ruhunun öneminden bahseden Özgen, “1915’in şubatında müttefiklerin deniz harekâtıyla başlayan destansı Türk direnişi karşısında Nisan ayında kara operasyonlarıyla desteklenen toplamda 14 aylık bir süreçte görece küçük bir cephede meydana gelenler Türk tarihi ve dünya tarihinin sayfalarına kaydedilecek kadar önemlidir. Nitekim Çanakkale’de yüzbinlerce insanımızın kanıyla ödenen bedel sonucunda ortaya çıkan Çanakkale ruhu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, istiklalimiz ve istikbalimiz için Türk milli mücadelesinin de kılavuzu olmuştur” dedi.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale Savaşı’nda canlarıyla kanlarıyla bu vatan için kendilerini feda eden şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anarak konuşmasına başlayan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof Dr. Derya Örs de “1915 yılında Anadolu’nun veya küçük Asya’nın batı kenarındaki dar bir alanda gerçekleşen Çanakkale muharebeleri bütün yaşanmışlığıyla tanıklarıyla belgeleriyle ve delilleriyle bir hakikat diğer yandan yurdunu düşmana karşı kahramanca fedakârca savunan kahramanların mucizevi zaferini gösteren bir destandır bizim için. Son dönemde memnuniyetle gördüğümüz üzere askeri tarih alanına duyulan ilginin artışı tüm dünyada ve ülkemizde savaş alanlarının aynı zamanda kültürel turistik bir rota mahiyetine dönüşümü konunun arşiv ve belgecilik alanında, müzecilik sanat ve benzeri disiplinlerle yakından ilgili hale gelmesiyle birlikte Çanakkale Muharebelerine dair bilimsel faaliyetlerin çeşitlendiği ve zenginleştiği de görülmüştür. Bu sempozyumun da böylesine geniş bir yelpazede yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla bilimsel bir şölen halinde inşa edilmesi son derece kıymetli ve memnuniyet vericidir” diye konuştu.

“Bizim Çanakkale” şarkısı ilgi gördü

Sempozyum oturumları öncesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından hazırlanan Çanakkale ruhunu yansıtarak tarih bilincimizi tazeleyen, Irmak Arıcı’nın seslendirdiği “Bizim Çanakkale” şarkısının klibi izletildi.

Toplam 66 tebliğ sunumunun yapılacağı Sempozyum’da, Çanakkale Savaşları’nda dünya çapında yapılan çalışmalar ve savaşan tarafların tamamına dair sunumlar yer alıyor.

İngiltere, Fransa, Almanya, Macaristan, ABD, Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülke temsilcisinin katıldığı sempozyumda, Çanakkale’nin eşsiz destanına dair yeni çalışmalar, ortaya çıkarılan belgeler konuşularak yeni tartışmalara zemin hazırlanacak. Çanakkale muharebelerine dair kişiler, olaylar, mekânlar ve muharebe araçlarının ele alınacağı sempozyum yarın sona erecek.