Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.07.2024 17:00 Güncelleme: 26.07.2024 17:07

Türk'ten Bangladeş'te uluslararası insan hakları standartlarına saygı gösterilmesi çağrısı

New York, 26 Temmuz (Hibya) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Bangladeş'te yetkilileri geçen haftaki protestoların bastırılmasına ilişkin bilgileri açıklamaya ve kolluk kuvvetlerini insan haklarına uymaya çağırdı.
Türk'ten Bangladeş'te uluslararası insan hakları standartlarına saygı gösterilmesi çağrısı

BM İnsan Hakları Şefi Volker Türk, Bangladeş Hükümeti'ni, giderek artan korkunç şiddet olayları ortasında geçen hafta protestoculara yönelik uygulanan sert müdahalenin tüm ayrıntılarını acilen açıklamaya ve tüm kolluk kuvvetlerinin operasyonlarının uluslararası insan hakları norm ve standartlarına uymasını sağlamaya çağırdı.

Son raporların, 170'ten fazla kişinin öldüğünü ve binden fazla kişinin yaralandığını gösterdiğini belirten Türk, "En az iki gazetecinin öldürüldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Muhalif figürler de dahil olmak üzere yüzlerce kişinin tutuklandığı bildirildi." açıklamasını yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, "Hükümete bağlı olduğu bildirilen gruplar tarafından birçok kişinin şiddetli saldırılara maruz kaldığını ve onları korumak için hiçbir çaba gösterilmediğini anlıyoruz. Ciddi şekilde zarar görmüş kamu güvenini yeniden inşa etmeye başlamak ve bu şiddet dalgasına yol açan temel kaygılar hakkında kamuoyu diyaloğuna elverişli bir ortam yaratmak için, Hükümeti, kolluk kuvvetlerinin tüm operasyonlarının, özellikle protesto gösterilerinin polis tarafından kontrol edilmesi ve güç kullanımı dahil olmak üzere, uluslararası insan hakları normları ve standartlarıyla sıkı bir şekilde uyumlu bir şekilde yürütülmesini sağlamaya çağırıyorum.” dedi.

Yüksek Komiser, iddia edilen tüm insan hakları ihlallerinin tarafsız, bağımsız ve şeffaf bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunarak, bu konuda ofisinin desteğini sundu.