Kitap 31.07.2023 15:10

Türk-Yunan Mübadelesi'nin Samsun hikayeleri kitap oldu

Samsunlu gazeteci R. Miraç Öztürk'ün kaleme aldığı Mübadele'nin İzinde yazı dizisi, Türkiye'nin saygın yayınevleri arasında yer alan Papirüs Yayınları tarafından kitap haline getirildi. Kitap, ilk haftasında 2. baskıya ulaştı.
Türk-Yunan Mübadelesi'nin Samsun hikayeleri kitap oldu

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş döneminde Türkiye tarihinin en önemli olayları arasında yer alan Türk- Yunan mübadelesi ile ilgili Samsun özelinde yayımlanan ve mübadele tanıklarının yer aldığı yazı dizisi kitap oldu. 

Bir dönem Samsun'da gazetecilik yapan, çeşitli gazete ve dergilerde yazı işleri müdürlüğü, yayın yönetmenliği gibi görevlerde bulunan ve daha sonra memuriyet hayatına Samsun Adliyesi bünyesinde devam eden Miraç Öztürk'ün mübadele süreci ile ilgili hazırladığı yazı dizisi, Papirüs Yayınları tarafından kitap haline getirildi. 

PAPİRÜS YAYINLARI  TARAFINDAN KİTAP HALİNE GETİRİLDİ 

Türkiye'nin yakın tarihindeki en önemli olaylar arasında yer alan ve sosyolojik etkileri hala devam eden Türk-Yunan mübadelesinin en yoğun yaşandığı şehirler arasında yer alan Samsun'da mübadele sonucu Yunanistan'dan gelenlerin ve Türkiye’den Yunanistan’a gidenlerin hikayelerinin anlatıldığı ve yayımlandığı dönemde büyük ilgi gören yazı dizisi, Türkiye'nin önemli yayınevleri arasında yer alan Papirüs Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. 

KİTAP İLK HAFTADA 2. BASKIYA GİRDİ 

Samsun'dan Yunanistan'a giden ve Yunanistan'dan da Samsun'a gelenlerin hikayelerinin yer aldığı kitapta, mübadelenin sosyolojik etkilerine ilişkin de çarpıcı detaylar yer alıyor. Samsun'un Alaçam, Bafra, Kavak, Havza, Tekkeköy ve Canik ilçelerinde yoğun olan mübadillerin çocukları, torunları, yakınları ile gerçekleştirilen röportajların yanı sıra mimari, kültürel, manevi detaylara da yer verilen kitap yayımlandığı ilk haftadan itibaren büyük ilgi gördü. Henüz birinci haftası dolmadan ikinci baskıya giren kitap internet üzerinden satışa sunulurken, yakın zamanda yaygın kitabevlerinin raflarında da yer alacak. 

"İNSANA DAİR HED DETAY BU KİTAPTA" 

Kitabın yayımlanma süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan Miraç Öztürk, gösterilen ilgiden dolayı memnun olduğunu, kitabın tarihe düşülen bir not olduğunu belirterek, "Yaklaşık 10 yıl önce bir merak ile başlayan ve sonrasında yazı dizisi haline gelerek o dönemin en çok okunanları arasında yer alan bu çalışma, gecikmeli de olsa kitap haline geldi. Samsun'da yaşayan mübadillerin tanıklıkları, anlatıları, hatıraları çerçevesinde hazırlanan bu yazı dizisinin kitap haline gelerek tarihe not düşülmesi gerek kent tarihi gerekse de mübadiller açısından önemli. İçerisinde insan hikayeleri var, kültürel, sosyolojik etkilerin topluma yansıması var, insanların evlerinden, yurtlarından edilmesinin psikolojik etkileri var, hüzünlü hikayeler var, komik anılar var. Kısacası insana dair her detay var." dedi. 

"ŞEHRİN SOSYO-KÜLTÜREL YAPISINI DEĞİŞTİREN BİR OLAY" 

Kitabın yayımlandığı ilk günden itibaren yoğun ilgi gördüğünü ve henüz ikinci haftaya girmeden ikinci baskısını yaptığını ifade eden Öztürk, bu ilginin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Öztürk, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Samsun, mübadele öncesiyle ve sonrasında kimlik değiştiren bir kent. Hem demografik hem de sosyo-kültürel olarak bu değişimi yaşayan ve dolayısıyla kültürel etkileri hala hissedilen bir şehir. Mimariden tarıma, düğünden cenazeye her alanda değişimin yaşandığı bir dönem. Çevremizde mübadil çocuğu, torunu olan çok sayıda eşimiz, dostumuz, arkadaşımız var. Ve bu kitapta da kendilerinden muhakkak bir şey bulacaklar. Belki de benim kaydettiklerim yaşananların sadece küçük bir kısmı. İçerisinde nice hikayeler barındıran, derin bir okyanus aslında yaşananlar. Bir gazeteci olarak tarihin seyrini değiştiren bir olayın tanıklarına, anlatılarına, anılarına şahitlik etmek ve not düşmek benim için gurur verici, heyecanlı ve bir o kadar da değerli bir çalışmaydı. Hikayelerini benimle paylaşan, beni o süreçte misafir eden herkese sonsuz teşekkürler." 

"YAKINDA TÜM SEÇKİN KİTABEVLERİNDE OLACAK" 

Kitabın internet satışının devam ettiğini ve yakın zamanda seçkin kitabevlerinde raflarda yer alacağını belirten Öztürk, kent tarini merak eden, mübadele konusunda meraklı olan ve mübadil ailelere mensup olanların ilgiyle okuyacağı kitabın www.papirusyayinlari.com adresinde satışta olduğunu kaydederek, "Anlatılan, bu kentin hikayesi. İnsan hikayelerine ilgi duyan herkesi kitabı sahiplenmeye, çevresindeki kitapseverlerle paylaşmaya ve tarihe tanıklık etmeye davet ediyorum." diye konuştu.