Teknoloji Kaynak: ÜMİT GÜLBÜZ CEYLAN 04.08.2024 10:57

Türk İstif Sınıfı MİLGEM Projesi İlave LM2500 Motorlarıyla Gücünü Artırıyor

GE Aerospace; TAIS OG-STM İş Ortaklığı ile MİLGEM-I 6-8 Projesi için İstif Sınıfı firkateynlere LM2500 deniz gaz türbinlerinin tedariğine ilişkin İstanbul'da imzaladığı anlaşmadan bir yıl sonra, MİLGEM – I 9-12 Projesi kapsamındaki firkateynler için verilen siparişlerin de hazırlıklarına başladı.
Türk İstif Sınıfı MİLGEM Projesi İlave LM2500 Motorlarıyla Gücünü Artırıyor

GE Aerospace; TAIS OG-STM İş Ortaklığı ile MİLGEM-I 6-8 Projesi için İstif Sınıfı firkateynlere LM2500 deniz gaz türbinlerinin tedariğine ilişkin İstanbul’da imzaladığı anlaşmadan bir yıl sonra, MİLGEM – I 9-12 Projesi kapsamındaki firkateynler için verilen siparişlerin de hazırlıklarına başladı. GE Aerospace’in on yıllardır süregelen inovasyonundan güç alan LM2500 gaz türbini, her bir firkateyne 23 MW güç sağlayacak.

İstif sınıfı (veya İ sınıfı) firkateynler, yine LM2500 gaz türbinleri ile güçlendirilmiş Ada sınıfı korvetlerin biraz daha büyük bir gövdeye sahip olan versiyonudur. Ada sınıfı korvetlere kıyasla, istif sınıfı firkateynlerin gövdesi, dayanıklılık, artırılmış menzil ve gelişmiş silah sistemleri için daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. MİLGEM projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için son derece başarılı bir program olup diğer ülkelere de ihraç edilmiştir.

GE Aerospace, 1997 yılından bu yana Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na güvenilir tahrik sistem çözümleri sağlamaktadır. Halihazırda 31 adet LM 2500 gaz türbini Türkiye’de 18 farklı gemide kullanılmaktadır. MİLGEM projesi kapsamındaki Ada sınıfı korvet ve İstif sınıfı firkateynlere ek olarak; Barbaros ve Gabya sınıfı firkateynler ile DİMDEG denizde ikmal ve muharebe gemisi de bu programlar arasında yer almaktadır. LM2500 motor ailesi, geniş çaplı filo deneyimi ve kanıtlanmış güvenilirliği ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gelecekteki TF-2000 hava savunma muhribi (destroyer) için de idealdir.

GE Aerospace’in 1.140 adet deniz gaz türbini dünya çapında toplamda 513 donanma gemisinde bulunmakta olup 39 farklı uluslararası donanmaya güvenilir güç sağlamaktadır. Bu donanmalar ayrıca, GE Aerospace'in dünya çapında, Türkiye’de TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) de dahil olmak üzere, 8 adet hizmet deposundan destek alarak diğer müttefik gemilerle müşterek çalışma avantajına sahiptir.

GE Aerospace, İstanbul, Ankara ve Gebze’de bulunan ofis ve tesislerinde 440'tan fazla çalışanı ve Türkiye genelinde 2.300'den fazla ticari ve askeri motordan oluşan güçlü varlığı ile yaklaşık 60 yıldır Türkiye’nin havacılık ve denizcilik sektörüne katkı sağlayan sadık bir ortağıdır. Buna ek olarak; GE Aerospace, yakın zamanda ikinci yerleşkesinin açılışını gerçekleştirdiği Türkiye Teknoloji Merkezi'ndeki yetkin mühendisleri ile özgün programları, yeni motor programları, yazılım geliştirme ve katmanlı üretim alanlarındaki mühendislik çalışmalarını destekleyerek ülkenin gelişmiş havacılık ve uzay merkezi konumunu güçlendirmektedir.

GE Aerospace Deniz Motorları ve Sistemleri Hakkında

GE Aerospace Deniz Motorları ve Sistemleri, harbe hazır olma ve güç yoğunluğu çözümlerine ihtiyaç duyan donanmalar için tahrik sistemi çözümleri sunmaktadır. Gereksinimleri yerine getirme ve beklenenin ötesine geçme hedefine yönelik olarak GE Aerospace Deniz Motorları ve Sistemleri, LM2500 deniz gaz türbini ailesinin güvenilirliği ve uzman tasarımı ile dünya çapında harp gemilerinin yeteneklerini geliştirmektedir.

GE Aerospace, merkezi Cincinnati, Ohio'da bulunan, ticari ve askeri uçaklar için jet motorları, motor bileşenleri ve sistemleri ile aeroderivatif deniz tahrik sistemlerinin tedariğinde bir dünya lideridir.