Kültür Sanat Kaynak: Sema SEZEN 15.08.2024 12:49 Güncelleme: 15.08.2024 15:09

Türk Arpları Amerika'da ilgi odağı oldu

Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen 'Amherst Early Music' festivalinde sahne alan sanatçı Zeynep Öykü'nün kendi ürettiği arplar ilgi odağı oldu. Konserlerini Türk üretimi arp ile veriyor olmaktan gurur duyduğunu kaydeden Öykü, geçtiğimiz yıl New York'ta verdiği konserde yerli üretim Anatolian Harps'ı dünyada tanıtacağını dile getirmişti.
Türk Arpları Amerika'da ilgi odağı oldu

Türkiye'de ilk kez yerli arp üreterek dikkati çeken barok müziğinin başarılı isimlerinden Zeynep Öykü, çok az müzisyenin çalabildiği, üç sıra telli İtalyan barok arpının seyahat boyu ile New York'da sahne aldı. Konu hakkında konuşan sanatçı şunları söyledi:


*Zeynep Öykü: "Bilecik Gölpazarı'nda üretim atölyesi kurdum"*

"Geçtiğimiz yıl 17 Haziran’da New York'da verdiğim konserde mandallı kelt arplarının yanı sıra İtalyan arplarını da üretmeye başlayacağımı duyurmuştum. Dünyada bir avuç insanın çaldığı, üç sıra telli İtalyan barok arpının seyahat boyu, Bilecik Gölpazarı'nda kurmuş olduğum 'Anatolian Harps' tarafından üretildi.  Şimdi ürettiğimiz ilk barok arp ile sahneye çıkmak hem keyif hem de gurur. ABD'de, iki hafta süren 'Amherst Early Müzik Festivali'nde normalde taşınması çok zor olan barok arpın, sesi ve çalımından ödün vermeksizin üretilen seyahat boyu ile katıldım. Bu yeni üretim barok camiasında büyük heyecan yarattı ve erken dönem müzisyenlerinin senede bir kez toplandığı bu festivalde ilgi odağı oldu.
Zeynep Oyku ürettiğim arp ile sahnede performans vermek hem keyif hem de gurur (1)
*Zeynep Öykü "Hedefimiz Asya pazarına girmek"*

Yurt içi ve yurt dışında Anatolian Harps için ciddi talep olduğunun altını çizen Öykü, "Şimdiye kadar Yunanistan, Japonya, ABD ve Afrika ülkelerine arp sattık. Asya'da arp üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. Onun dışında Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da da pazar var. Hedefimiz Asya pazarına da girmek." dedi.