Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.07.2024 12:00 Güncelleme: 14.07.2024 15:43

Trump saldırganın konuşlandığı çatının korunmamış olması eleştiriliyor

İki eski FBI ajanı, Trump mitinginde silahlı bir kişinin birden fazla el ateş ettiği çatı katının, sahneye ne kadar yakın olduğu göz önüne alındığında, güvenlik altına alınmamış olmasına şaşırdıklarını ifade etti.
Trump saldırganın konuşlandığı çatının korunmamış olması eleştiriliyor

Yetkililer, silahlı saldırganın ateş açtığı binanın çat ısının, eski Başkan Donald Trump'ın Cumartesi günü bir miting düzenlediği alanın hemen dışında olduğunu söyledi. CNN tarafından yapılan bir analiz çatı katının Trump'a yaklaşık 400 ila 500 feet (120 ila 150 metre) mesafede olduğunu gösterdi.

FBI silahlı saldırganın Pennsylvania, Bethel Park'tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu tespit etti. Saldırgan, Gizli Servis ajanları tarafından öldürüldü.

İki yıl boyunca karşı keskin nişancı olarak çalışan emekli bir FBI denetleyici özel ajanı olan Steve Moore, CNN'e çatı katının korunmuş olması gerektiğini söyledi.

Bir başka emekli FBI saha ajanı Bobby Chacon da Pazar günü CNN'e verdiği demeçte "mükemmel bir tünek" olarak nitelendirdiği çatıyı kimsenin korumamasına şaşırdığını söyledi.

Chacon, "O bina... sahnenin olduğu yeri net bir şekilde görebilen en yakın bina. Çatıda birilerinin olmamasına çok şaşırdım," dedi.

Moore, "birilerinin o çatının gözetimsiz ve korumasız olmasına izin vermiş olmasının" planlama ya da uygulamada bir kusur olabileceğini söyledi.

"O çatıyı planlamış olabilirler ve belki de planlamada ya da planın uygulanmasında korumasız bırakıldığı bir şey oldu" dedi.

Moore, Gizli Servis ajanlarının saldırganın yeri konusunda uyarılmış olabileceklerini, ancak "çok engellenmiş bir görüşe" sahip olabileceklerini de söyledi ve "'Şurada çatıda biri var' deyip onu vuramazsınız" dedi. "Yapacakları şey, bir silah görene kadar bakmak ve beklemek olacaktır. Sorun şu ki, çatıdaki o bölgede onu örten, gizleyen hafif bir duvar olabilirdi" dedi.

Silahlı saldırının ardından güvenlik prosedürlerinde "köklü değişiklikler" beklediğini, bunların arasında güvenlik çemberlerinin genişletilmesi ve miting alanlarının daha dikkatli bir şekilde emniyete alınmasının da yer aldığını vurgulayan Moore, "Bu durumu iyileştirmenin çok fazla yolu var. Bununla birlikte, gizli servis her seferinde, her ayın, her yılın her bir adayının her bir mitinginde haklı olmak zorunda, mükemmel olmak zorundalar. Kötü adamlar ise sadece bir kez şanslı ya da haklı olmak zorunda. Yani bu olacak, siz sadece bunun olabileceği mümkün olduğunca çok yolu ortadan kaldırmak istiyorsunuz" diye konuştu.