Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.09.2024 12:00 Güncelleme: 16.09.2024 14:16

Troy Kıymetli Maden Ticareti A.Ş: Altın rallisi son hız devam ediyor

Troy Kıymetli Maden Ticareti A.Ş, altının, 2.586 dolar/ons seviyesiyle rekor kırdığı bir haftayı geride bıraktığını bildirdi.
Troy Kıymetli Maden Ticareti A.Ş: Altın rallisi son hız devam ediyor

Troy Kıymetli Maden Ticareti A.Ş’nin raporunda altının, 2.586 dolar/ons seviyesiyle rekor kırdığı bir haftayı geride bıraktığı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Haftaya 2.497 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, hafta başında yatay seanslarla 2.500 dolar/ons üstüne tutunurken çarşamba ve perşembe günlerinde ABD’de kritik enflasyon rakamları açıklandı ve enflasyon verilerinde genel olarak beklentiler doğrultusunda düşüşler gözlemlendi.

“Ayrıca, perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı almasından ve Fed’in yaklaşan toplantıda son 23 yılın en yüksek faiz oranında indirime gidip gevşetici politika dönemini başlatmasının beklenmesinden destek bulan altın, yeni zirvelere ulaştı ve altın öncülüğünde kıymetli madenler piyasasında kayda değer yükselişler yaşandı.

“Önce perşembe günü 2.530 dolar/ons direnç seviyesini aşarak rekor tazeleyen sarı maden, cuma günü de ivmesini koruyarak yükselmeye devam etti ve rekorunu 2.586 dolar/ons’a taşıdı. Haftayı 2.579 dolar/ons ile tamamlayan altın, haftalık yüzde 3,3 kazancı hanesine yazdı. Şimdi ise yatırım dünyasının dikkati, Fed’in faiz kararını açıklayacağı bu hafta gerçekleşecek olan toplantıya çevrilmiş durumda.

“Gümüş ise 30 dolar/ons seviyesinin üstüne geri döndü. Haftaya 27,97 dolar/ons seviyesiyle giriş yapan beyaz maden de Fed’in yakında güvercin politikaya başlayacak olmasından destek bularak yükseldi ve haftayı 30,72 dolar/ons seviyesinde noktaladı. Son iki ayın en yüksek kapanışını gerçekleştiren beyaz maden, haftalık bazda yüzde 10 yükselirken altın gümüş rasyosu ise 83,9’a geriledi.

“Platin de kıymetli madenler piyasasındaki yükselişten yararlanarak ivme kazanıp 1.000 dolar/ons seviyesine atılım yaptığı bir haftayı geride bıraktı. Haftaya 919 dolar/ons seviyesinden başlayan platin, haftayı 995 dolar/ons seviyesinde noktalayarak yaklaşık son iki ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirirken haftalık bazda yüzde 8 kazancı hanesine yazdı.

“Paladyum ise iki ay sonra 1.000 dolar/ons seviyesinin üstüne dönüp ciddi bir yükseliş kaydettiği bir hafta yaşadı. Haftaya 897 dolar/ons seviyesinden başlayan paladyum, Rusya Başkanı Putin’in nikel, uranyum gibi bazı ürünlerin ihracatına kısıtlama getirilebileceğini açıklamasından ve kıymetli madenlerde yaşanan yükselişten destek buldu. Haftayı 1.067 dolar/ons seviyesinde tamamlayan paladyum, son beş ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirirken haftalık yüzde 19 kazanç elde etti.”